Gruž

Plantilla:Infotaula geografia políticaGruž
Imatge

Localització
Map
 42° 39′ 33″ N, 18° 05′ 06″ E / 42.6592°N,18.085°E / 42.6592; 18.085
EstatCroàcia
ŽupanijaComtat de Dubrovnik-Neretva
CiutatDubrovnik Modifica el valor a Wikidata

Gruž, antigament Gravosa, és un barri de la part occidental de la ciutat de Dubrovnik a Croàcia, a uns 2 km al nord-oest de la Ciutat Vella. Té una població d'aproximadament 15.000 persones. El port principal de Dubrovnik es troba a Gruž, així com el seu mercat més gran i l'estació principal d'autobusos "Libertas".[1]

Situada a la costa, està separada de la península de Lapad per un entrant de mar que es diu Uvala Gruž (badia de Gruž). Té com a edifici més destacat el campanar, que sona a les 6 del matí i de la tarda. Aquest port fou construït després del terratrèmol de 1667, però actualment té modernes instal·lacions que acullen grans vaixells.

A partir del desembre de 1910, Gruž va ser el punt final de l'ara desaparegut tramvia de Dubrovnik[2] que va deixar de funcionar l'any 1970 després d'un accident mortal on el tramvia va relliscar dels seus rails i va aterrar al parc davant de Pile Gate.[3] Des de llavors, la línia ha estat substituïda per línies d'autobús.

Campanar[modifica]

El Campanar de Gruž és una torre situada a la badia de Gruž (Uvala Gruž), just enfront del port, amb una petita església annexa. Les campanes toquen a les 6 del matí i a les 6 de la tarda. Al seu entorn, a més del port principal de Dubrovnik (Croàcia), es troba un petit jardí, i a la dreta l'emblemàtic hotel Petka.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gruž