Grup 62

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Grup62)
Infotaula d'organitzacióGrup 62
Dades
Tipuseditorial de llibres Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1962
Governança corporativa
Seu
PresidènciaJosep Ramoneda i Molins (2014–) Modifica el valor a Wikidata
Filial
Format per

Lloc webgrup62.cat Modifica el valor a Wikidata

El Grup 62 és un conglomerat de segells editorials, amb altres negocis del món cultural (com una distribuïdora i una logística pròpies).[1] El president del Consell d'administració és, des de 2014, Josep Ramoneda.[2]

Història[modifica]

El 1962, Max Cahner i Eulàlia Duran van crear Edicions 62, volent aportar un catàleg modern, general i universal d'obres en català. Dos anys més tard, el 1964, es va crear Ediciones Península, per publicar llibres en llengua castellana dintre el gènere de la no ficció. A partir d'aquí va néixer el grup, que va anar incorporant i creant nous segells.

A partir dels 2000 el grup pateix una nova crisi econòmica que provoca que la Caixa de Pensions acabi comprant accions progressivament fins a dominar el 56% de l'accionariat, incorporant un nou equip directiu format per Rosa Cullell (consellera delegada) i Pere Sureda (director general). Es van crear noves editorials i es va incrementar el percentatge de llibres en llengua castellana. El 2003 Ernest Folch fou nomenat director general del projecte.

El 2006 el Grup Enciclopèdia i el Grup Planeta entren a l'accionariat amb un 30% de participació cadascú, deixant La Caixa amb un 30% i a l'equip fundador amb un 10%. Aquesta acció va fer que el Grup incorporés nous segells (Proa, Pòrtic i Mina per part d'Enciclopèdia i Columna, Planeta, Destino i Timun Mas per part de Planeta). D'aquest període destaca la incorporació de Xavier Mallafré com a director general i la creació del segell "La Butxaca". El 2013 Planeta va adquirir les accions de La Caixa, i el 2014 Josep Ramoneda va substituir Castellet com a president.[3]

Segells editorials[modifica]

El formen un total de 18 segells editorials

En català[modifica]

En castellà[modifica]

Distribució[modifica]

Distribucions d'Enllaç[modifica]

Comercialitza el fons català de les editorials de Grup 62 i altres editors externs, especialment distribuint a llibreries. Comercialitza els següents segells: Ajuntament de Barcelona, Amsterdam, Ara llibres, Columna Edicions, Edicions Destino (català), Destino Infantil & Juvenil (català), Diputació de Barcelona, Edicions 62, Empúries, labutxaca, Now Books, Editorial Planeta (català), Salsa Books (català), Sagarmata, Timum Mas (català), Edicions Tres i Quatre.

Editorials d'Enllaç[modifica]

Aquesta comercial distribueix els llibres de les següents editorials: Alba, El Aleph, Anagrama, Ariel, Crítica, Luciérnaga, Miraguano, Oniro, Paidós, Península, Salsa Books (castellà) i Talismán.

Àgora, Solucions Logístiques[modifica]

Unificació dels serveis logístics i administratius del Grup 62 i d'Enciclopèdia Catalana. Integra les activitats de distribució de DIGEC i Enlace i s'encarrega de la logística dels seus segells i d'altres externs.

Referències[modifica]

  1. «El Grup 62 digitalitza un centenar de llibres al mes». Cultura21.cat. Arxivat de l'original el 2011-02-07. [Consulta: 4 febrer 2011].
  2. «Josep Ramoneda, nomenat nou president del Grup 62». Diari Ara, 28-02-2014.
  3. Piñol, Rosa Maria «La edición en catalán se concentra» (en castellà). La Vanguardia, 27-08-2006.

Enllaços externs[modifica]