Guaranà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuGuaranà
Paullinia cupana Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font deguaranà Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSapindales
FamíliaSapindaceae
GènerePaullinia
EspèciePaullinia cupana Modifica el valor a Wikidata
Kunth

El guaranà o paul·línia (Paullinia cupana var. sorbilis, P. crysan o P. sorbilis), és una planta enfiladissa de la família de les sapindàcies, amb fruits xicotets de color roig viu, nadiua del Brasil (zona de la baixa Amazònia) i avui produïda també a Veneçuela i Colòmbia, coneguda per l'alt contingut d'estimulants que té el fruit.

El fruit és una càpsula roja en forma de pera o ou, normalment conté una sola llavor, de color negre terrós, amb una corfa que se separa fàcilment quan el fruit és sec. La seua grandària és un poc més xicoteta que la d'una castanya.

A efectes terapèutics i com a complement, se n'empren les llavors, desproveïdes de la coberta externa o tegument. En general, es torren i es polvoritzen, amb la qual cosa s'obtenen unes pólvores de color marró.

S'utilitza com a planta medicinal i contingut de refrescos energètics.

Composició química i accions farmacològiques[modifica]

La paul·línia o guaranà conté, principalment en els seus fruits:

El fruit de la paul·línia conté un alt grau de cafeïna, sobretot concentrada als cotiledons de les llavors. La cafeïna augmenta el metabolisme de les cèl·lules i estimula l'alliberació de catecolamines que fan que l'organisme puga metabolitzar més ràpidament els greixos. Per això aquesta planta es fa servir en règims de control de pes. És cardiotònica (estimula l'activitat del múscul cardíac), té propietats astringents i antiinflamatòries. Tradicionalment s'ha usat en el tractament de diarrees lleugeres. És considerat un bon reconstituent general, ideal per a persones que pateixen algun decaïment físic i intel·lectual com astènies. Estimula les funcions vitals de l'organisme, la virilitat i la potència, els reflexos, la memòria i l'activitat intel·lectual.

Malgrat tot, no s'ha d'abusar d'aquesta planta, ja que pot provocar trastorns gàstrics, ansietat, excitació cerebral, al·lucinacions, insomni, etc.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]