Guerra Iran-Iraq

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarGuerra Iran-Iraq
Conflictes al golf pèrsic
Tipusguerra, guerra d'agressió i annexió Modifica el valor a Wikidata
Epònimgolf Pèrsic Modifica el valor a Wikidata
Data22 de setembre de 1980 - 20 d'agost de 1988
LlocIran Modifica el valor a Wikidata
ResultatStatu quo ante bellum, resolució del consell de seguretat de les Nacions Unides respectada pels dos bàndols
Conseqüènciacauses múltiples Modifica el valor a Wikidata
Bàndols
Iran Iran Iraq Iraq
Comandants
Iran Ruhollah Khomeini Iraq Saddam Hussein
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Guerra Iran-Iraq
Guerra Iran-Iraq, 22 de setembre de 1980 - Teheran

La guerra Iran-Iraq va ser un conflicte armat que enfrontà l'Iran i Iraq entre el setembre de 1980 i l'agost de 1988. També se l'anomenava guerra del Golf Pèrsic abans que es produís l'anomenada guerra del Golf entre l'Iraq i Kuwait (1990 - 1991). Des d'aleshores, a voltes se li diu primera guerra del Golf. D'altra banda és coneguda a l'Iran com la Guerra imposada (en persa: جنگ تحمیلی, Jang-e-tahmili) o Defensa sagrada (en persa: دفاع مقدس, Defā'e moghaddas) i a l'Iraq com la Qadisiyyah de Saddam (en àrab: قادسيّة صدّام). Es relaciona també amb la guerra freda islàmica.

L'origen pot trobar-se en la històrica animositat entre àrabs i perses i en les rivalitats regionals que aquesta ha ocasionat. En concret, l'Iraq volia invertir la delimitació de la frontera entre els dos països, establerta en els Acords d'Alger (1975), per aconseguir l'annexió de la regió de Shatt al-Arab. La guerra va acabar-se sense que cap país en sortís clarament vencedor, i va causar entre 500.000 i 1.200.000 víctimes.

La guerra va començar quan l'Iraq va envair l'Iran, llençant ofensives simultànies per terra i aire sobre territori iranià el 22 de setembre de 1980, després d'un seguit de disputes frontereres.

Iran va usar carros de combat Chieftains, amb els seus canons de 120 mm, M47 Patton i M60 Patton, que van demostrar ser superiors als T-54 i T-55, armats amb canons de 100 mm, i als T-62, dotats de canons de 115 mm, en servei amb l'exèrcit iraquià.[1]

El govern dels Estats Units, sota l'administració del president Ronald Reagan, va vendre armes al govern iranià durant la guerra per finançar el moviment conegut com a "Contras" nicaragüenca (moviment armat creat i finançat pels Estats Units per atacar el govern sandinista de Nicaragua, durant el període conegut com a Revolució Sandinista).[2] Ambdues operacions, la venda d'armes i el finançament de la Contra, estaven prohibides pel Congrés dels EUA i per aquesta raó aquest fet era considerat alta traïció (Iran-Contra).

Referències[modifica]

  1. Zaloga, Steven. T-62 Main Battle Tank 1965-2005 (en anglès). Osprey Publishing, 2011, p.39. ISBN 1780961502. [Enllaç no actiu]
  2. The Iran-Contra Affair 20 Years On. The National Security Archive (George Washington University), 2006-11-24