Guerra italo-turca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Guerra Italoturca)
Infotaula de conflicte militarGuerra italo-turca
Cursa per l'Àfrica Modifica el valor a Wikidata

Dirigibles llançant bombes
Tipusguerra Modifica el valor a Wikidata
Data29 de setembre de 1911
al 18 d'octubre de 1912
LlocRegència de Trípoli Modifica el valor a Wikidata
ResultatDecisiva victòria italiana;
annexió de Líbia i l'arxipèlag del Dodecanès
Bàndols
Itàlia Regne d'Itàlia Imperi Otomà Imperi Otomà
Comandants
Itàlia Carlo Caneva
Itàlia August Aubry
Itàlia Giovanni Ameglio
Itàlia Marcello Amero d'Aste
Imperi Otomà Neşet Bey
Imperi Otomà Enver Paşa
Imperi Otomà Mustafa Kemal
Forces
100.000 homes 28.000 homes
Baixes
3.380 morts, 4.220 ferits 14.000 morts, 5.370 ferits

La guerra italo-turca, també coneguda com a guerra de Líbia, va ser un conflicte bèl·lic entre el Regne d'Itàlia i l'Imperi Otomà per la conquesta de la Tripolitània i la Cirenaica, entre el 28 de setembre de 1911 i el 18 d'octubre de 1912.

La guerra[modifica]

Itàlia va atacar les províncies otomanes de Tripolitània i Cirenaica que, juntes, constitueixen la Líbia actual, així com l'illa de Rodes i l'arxipèlag del Dodecanès, a tocar d'Anatòlia.

La guerra italoturca va ser un banc de proves dels nombrosos avenços tecnològics utilitzats a la Gran Guerra; sobretot l'aeroplà. El 23 d'octubre de 1911, el pilot italià capità Piazza, en un aparell Blériot XI, va sobrevolar les línies enemigues turques en una missió de reconeixement,[1] i l'1 de novembre el sotstinent Gabotti va deixar caure la primera bomba aèria sobre les tropes turques a Líbia.[1]

Hi participaren oficials que arribarien més endavant a assolir grans responsabilitats en els seus països com Pietro Badoglio (Primer Ministre d'Itàlia), Guglielmo Pecori Giraldi o Mustafa Kemal Atatürk, primer president de la moderna República de Turquia.

Conseqüències[modifica]

Turquia va cedir a Itàlia la Tripolitània i la Cirenaica i també va renunciar explícitament a totes les reclamacions sobre les illes del Dodecanès, que Itàlia havia estat obligada a retornar a Turquia pel tractat d'Ouchy el 1912 després de la Guerra italo-turca, però havia quedat sota administració italiana.[2]

Aquesta guerra va suposar un precedent important de la Primera Guerra Mundial, i va influir en el contenciós nacionalista en els estats balcànics. Considerant com els italians havien derrotat fàcilment els desorganitzats otomans, els membres de la Lliga balcànica van atacar l'Imperi Otomà abans del final de la guerra amb Itàlia en la Primera Guerra balcànica.[3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Taylor 1980: vol.1 p.8
  2. «Treaty of Lausanne, October, 1912» (en anglès). Mount Holyoke. Arxivat de l'original el 4 de març 2016. [Consulta: 8 setembre 2021].
  3. Sondhaus, Lawrence. World War One: The Global Revolution (en anglès). Cambridge University Press, 2011, p.19. ISBN 0521736269. 

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Guerra italo-turca