Gufw

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Gufw
Tipustallafoc i programari lliure Modifica el valor a Wikidata
Basat enUncomplicated Firewall Modifica el valor a Wikidata
Versió estable
19.04 (22 febrer 2019) Modifica el valor a Wikidata
LlicènciaGNU GPL 3.0 Modifica el valor a Wikidata
En catalàSí 
Característiques tècniques
Sistema operatiuLinux Modifica el valor a Wikidata
Escrit enPython Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Lloc webgufw.org Modifica el valor a Wikidata

Gufw és una interfície gràfica de programari lliure per a l'ufw (d'Uncomplicated FireWall, en anglès «tallafoc no complicat»).

Ubuntu 8.04 (Hardy Heron) va introduir l'ufw,[1] l'eina de línia d'ordres que facilita la configuració dels filtres d'Iptables.[2] Tot i això, la utilització de l'intèrpret d'ordres per interactuar amb l'ufw encara era molt complexa per als usuaris poc avesats, i per aquest motiu es va desenvolupar el Gufw. L'aplicació està desenvolupada en llenguatge Python, a més de Glade per a la seva part gràfica.

Amb el Gufw es pot prescindir d'utilitzar un terminal per utilitzar l'ufw a la línia d'ordres. D'aquesta forma se simplifica el fet d'activar o desactivar els tallafocs, afegir regles que neguin o permetin el pas de dades per determinats ports, o entre determinades adreces IP, activar el protocol IPv6, amagar l'IP a petició, o esborrar conjunts de regles creades. També es pot importar o exportar el conjunt de regles actuals, o afegir una adreça IP a bloquejar des d'un fitxer amb el següent format: Text:IP-Text.[3][4]

Gufw és disponible als dipòsits de programari oficials i, per tant, la seva instal·lació es pot realitzar fàcilment amb el paquet de programari que Debian té disponible a les diferents versions mantingudes.[5] Gufw utilitza Launchpad de Canonical per a la gestió del seu desenvolupament.[6] Amb aquesta eina es pot fer un seguiment del desenvolupament o avisar de les fallades de programari, així com seguir el seu full de ruta i la traducció en altres idiomes.

Referències[modifica]

  1. «Firewall UFW» (en anglès). help.ubuntu.com. [Consulta: 3 agost 2016].
  2. «Gufw» (en castellà). Oficina de Seguridad del Internauta. Arxivat de l'original el 11 d’abril 2021. [Consulta: 7 juliol 2016].
  3. «Administración del firewall con gufw» (en castellà), 13-04-2004. [Consulta: 7 juliol 2016].
  4. «Cómo usar Gufw, el firewall de Linux» (en castellà). [Consulta: 3 agost 2016].
  5. «Paquet de programari del Gufw als dipòsits de Debian» (en anglès). debian.org. [Consulta: 3 agost 2016].
  6. «Gufw al Launchpad de Canonical» (en anglès). Canonical Ltd.. [Consulta: 3 agost 2016].

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]