Port Espacial Europeu de Kourou

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Guiana Space Centre)
Infotaula d'organitzacióPort Espacial Europeu de Kourou
(fr) Centre spatial guyanais Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuscosmòdrom Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1964
Governança corporativa
Seu
Gestor/operadorAgència Espacial Europea Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcnes.fr… Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map
Rampa de llançament de coets a Kourou
El llançament del 34è Ariane 5 des de Kourou

El Port Espacial de Kourou, també conegut com a Centre Espacial Guaianès és una zona de llançament de coets propietat de França. El 1964 va ser seleccionat com a base espacial per França.[1][2] És operativa des de 1968 i amb la creació de l'Agència Espacial Europea el 1975, França va oferir compartir aquesta base amb l'agència.[1][2] Des d'aquí són llançades les missions Ariane i Vega com també serveix de base de llançament de coets Soiuz com a part d'un acord entre Rússia i l'Agència Espacial Europea. Els llançaments comercials són comprats també per empreses no europees. ESA paga dos terços del pressupost anual del port espacial i també ha finançat les millores fetes durant el desenvolupament dels llançadors Ariane. La zona és particularment adequada per a un port espacial, ja que compleix els dos requisits principals geogràfics:

  • és molt a prop de l'equador, perquè la terra girant pot impartir certa velocitat extra per als coets de franc quan llancen cap a l'est, i
  • té un territori deshabitat (en aquest cas, de mar obert) cap a l'est, de manera que les etapes inferiors de coets i restes dels fracassos de llançament no poden caure en els habitatges humans.

L'Agència Espacial Europea (ESA), l'agència espacial francesa CNES (Centre Nacional d'Estudis Espacials) i l'empresa comercial Arianespace condueixen llançaments des de Kourou.[3][4][5] Aquest va ser el port espacial utilitzat per l'ESA per enviar subministraments a l'Estació Espacial Internacional utilitzant el Vehicle de Transferència Automatitzat.

Situació i característiques[modifica]

Es troba a prop de Kourou, a la Guaiana Francesa. Concretament la seva situació és 5° 3′ de latitud nord a uns 500 km de l'equador, una posició privilegiada per a un cosmòdrom per la proximitat a l'equador.

L'extensió de tot el complex és d'uns 750 km². Segons l'Agència Espacial Europea es tracta d'un lloc segur, al mig d'una zona selvàtica, en una regió on el 90% del territori està deshabitat.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 "Installation of the Guiana Space Center in French Guiana". Guiana Space Centre official website
  2. 2,0 2,1 "Europe's Spaceport" Arxivat 2012-06-15 a Wayback Machine.. European Space Agency official website
  3. «CNES at Europe's Spaceport». European Space Agency. ESA.
  4. «ESA at Europe's Spaceport». European Space Agency. ESA.
  5. «Arianespace at Europe's Spaceport». European Space Agency. ESA.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Port Espacial Europeu de Kourou