Guillaume François Antoine, Marquis de L'Hôpital

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Marquès de l'Hôpital
Guillaume François Antoine
Guillaume François Antoine
Naixement 1661
París,França
Mort 2 de febrer de 1704
París,França
Residència France França
Nacionalitat France Francès
Camp Matemàtiques
Treball(s) Regla de l'Hôpital
Religió Cristià

Guillaume François Antoine, Marquès de l'Hôpital (París, 1661París, 2 de febrer de 1704 ) va ser un matemàtic francès. És potser més conegut per la Regla de L'Hôpital per a calcular el valor límit d'una fracció on numerador i denominador tendeixen a zero o ambdós tendeixen a infinit.

L'Hôpital s'escriu comunament com "L'Hospital" i "L'Hôpital." Ell escrivia el seu nom amb una 's'; no obstant això, l'idioma francès ha omès des de llavors la 's' (que era muda) i va afegir l'accent circumflex a la vocal precedent.

L'Hôpital va néixer en París (França). Inicialment va planejar una carrera militar, però la seva pobra visió li va obligar a canviar a les matemàtiques. Va resoldre el problema del brachistochrone, independentment d'altres matemàtics contemporanis, com Isaac Newton. Va morir a París.

És també l'autor del primer llibre de text conegut sobre càlcul diferencial, L'Analyse donis Infiniment Petits pour l'Intelligence donis Lignes Courbes (Anàlisi dels infinitament petits per a l'enteniment de les línies corbes). Publicat en 1696, el text inclou les classes del seu professor, Johann Bernoulli, on Bernoulli discuteix la indeterminació 0/0. Aquest és el mètode per a resoldre aquestes indeterminacions a través de derivades successives que duu el seu nom.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Guillaume François Antoine, Marquis de L'Hôpital