Hèrcules II d'Este

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Hèrcules II de Ferrara)
Infotaula de personaHèrcules II d'Este

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement5 abril 1508 Modifica el valor a Wikidata
Ferrara (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort3 octubre 1559 Modifica el valor a Wikidata (51 anys)
Ferrara (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCorpus Domini Monastery (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDuc Modifica el valor a Wikidata
FamíliaEste Modifica el valor a Wikidata
CònjugeRenata de França (1528 (Gregorià)–) Modifica el valor a Wikidata
FillsAnna d'Este, Eleonora d'Este, Lluís d'Este, Alfons II d'Este, Lucrècia Maria d'Este Modifica el valor a Wikidata
ParesAlfons I d'Este Modifica el valor a Wikidata  i Lucrècia Borja Modifica el valor a Wikidata
GermansIsabel Maria d'Este, Elionor d'Este, Roderic d'Aragó, Alfons d'Este, Alessandro d'Este, Francesc d'Este i Hipòlit II d'Este Modifica el valor a Wikidata
Premis

Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 6873d1b6-9fb4-429f-92f6-de6c7283c648 Modifica el valor a Wikidata
Imatge de l'escut d'armes de la Casa d'Este vers l'any 1535

Hèrcules II d'Este, també anomenat Hèrcules II de Ferrara o Hèrcules II de Mòdena (1508 - Ferrara, Ducat de Ferrara, 3 d'octubre de 1559), membre de la Casa d'Este, fou el duc de Ferrara i Mòdena entre 1534 i 1559.

Família[modifica]

Va néixer el 5 d'abril de 1508 sent fill del duc Alfons I d'Este i la seva segona esposa, Lucrècia Borja. Fou net per línia paterna d'Hèrcules I d'Este i Elionor de Nàpols, i per línia materna del Roderic de Borja, futur papa Alexandre VI, i la seva amistançada Vannozza Cattanei. Fou germà, entre d'altres, del cardenal Hipòlit d'Este i d'Alfons d'Este.

Es casà el 28 de juny de 1528 a la ciutat de París amb la princesa Renata de França, filla del rei Lluís XII de França i Anna de Bretanya. D'aquesta unió nasqueren:

Ascens al poder[modifica]

A la mort del seu pare, ocorreguda el juny de 1534, Hèrcules fou nomenat duc de Ferrara i Mòdena, resolent els problemes inicials del seu pare amb el Papat. Quan Enric II de França inicià les seves activitats militars a la península Itàlica, ràpidament Hèrcules II formà una Lliga contra Carles V del Sacre Imperi Romanogermànic juntament amb els Estats Pontificis i el mateix Regne de França, si bé la concentració de les tropes franceses entorn del Regne de Nàpols (clar objectiu francès) desagradà Hèrcules II. Aquest, gràcies a la mediació de Cosme I de Mèdici, arribà a un acord amb l'imperi Espanyol, garantint la integritat dels seus dominis a canvi d'expulsar de la seva cort la majoria profrancesa.

Gràcies al dot i renda vitalícia concedit a la seva esposa per part de Francesc I de França, rei i cunyat de Renata, aquesta aconseguí reunir al voltant de la seva cort artistes i intel·lectuals com Bernardo Tasso i Fulvio Pellegrini Morato. Sota la pressió, però, de la Cúria romana va expulsar del Ducat de Ferrara i Mòdena autors acusats d'heretgia com Joan Calví, i instaurà la inquisició als ducats, convertint els seus dominis en un dels principals centres de difusió de la Reforma a Itàlia.

Morí el 1559 a la ciutat de Ferrara, on està actualment enterrat.

Vegeu també[modifica]


Precedit per:
Alfons I d'Este
Duc de Ferrara, Mòdena i Reggio
1534-1559
Succeït per:
Alfons II d'Este