HSUPA

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

HSUPA (High-Speed ​​Uplink Packet Access o accés ascendent de paquets a alta velocitat) és un protocol d'accés de dades per xarxes de telefonia mòbil amb alta taxa de transferència de pujada (de fins a 7,2 Mbit/s). Qualificat com a generació 3.75 (3.75G) o 3.5G Plus, és una evolució de HSDPA (High-Speed ​​Downlink Packet Access, accés descendent de paquets a alta velocitat), nomenat popularment com 3.5G. La solució HSUPA potenciarà inicialment la connexió de pujada UMTS/WCDMA (3G). HSUPA està definit en Universal Mobile Telecommunications System Release 6 estàndard publicat per 3GPP,[1] com una tecnologia que ofereix una millora substancial en la velocitat per al tram de pujada, des del terminal cap a la xarxa.

HSDPA i HSUPA, ofereixen altes prestacions de veu i dades, i permetrà la creació d'un gran mercat de serveis IP multimèdia mòbil. HSUPA millorarà les aplicacions de dades avançades persona a persona, amb majors i més simètrics ràtios de dades, com el correu electrònic al mòbil i jocs en temps real amb un altre jugador. Les aplicacions tradicionals de negocis, juntament amb moltes aplicacions de consumidors, es beneficiaran de l'increment de la velocitat de connexió.

Tecnologia[modifica | modifica el codi]

Amb HSUPA es preveu l'ús d'un canal dedicat a l'enllaç ascendent (E-DCH, enhanced dedicated channel ) en el qual s'empraran mètodes similars als empleats en HSDPA.

Implementació[modifica | modifica el codi]

Sony Ericsson, estaria implementant aquesta tecnologia en els seus telèfons el 2009. Per exemple en el G705, un mòbil per a navegació. Permet filmar i carregar vídeos directament a YouTube, gràcies a un acord amb Google. Tenint en compte que cada vídeo pot ocupar més de 10 MiB, l'ús d'aquesta tecnologia pot arribar a ser profitós.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. http://www.3GPP.org www.3GPP.org

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]