Haikouichthys ercaicunensis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHaikouichthys ercaicunensis Modifica el valor a Wikidata

Reconstrucció d'un Haikouichthys ercaicunensis
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
OrdreMyllokunmingiida
FamíliaMyllokunmingiidae
GènereHaikouichthys
EspècieHaikouichthys ercaicunensis Modifica el valor a Wikidata

Haikouichthys ercaicunensis és una espècie fòssil d'animal primitiu semblant a un peix dels esquistos de Maotianshan (Cambrià inferior) de la Xina.

Anàlisis cladístiques indiquen que aquest animal és probablement un àgnat primitiu o un cordat semblant a un peix, relacionat més properament amb les llamprees. Té una mida d'uns 2,5 cm i és una mica més estret que el Myllokunmingia, un altre peix primitiu que ha estat trobat als mateixos estrats. L'holotip en va ser trobat a la Formació Qiongzhusi a la zona 'Eoredlichia' a prop de Haikou a Yunnan.

Característiques[modifica]

Té un cap i una cua diferenciats. El cap té entre sis i nou brànquies. Hi ha un nombre de segments amb forma de ve baixa apuntades cap a la cua. Probablement té un notocordi, tot i que només se n'ha preservat un segment curt en l'únic espècimen conegut. Té una aleta dorsal prominent amb radis. Els radis semblen inclinar-se cap endavant a mesura que s'acosten al que, segons les estructures internes, és el cap. Això passa amb alguns peixos moderns però és una distribució rara. Hi ha tretze estructures circulars a la part inferior que podrien ser gònades. No hi ha cap senyal de mineralització dels elements de l'esquelet.

Haikouichthys a Caminant entre Monstres[modifica]

Al primer episodi de la sèrie de la BBC Caminant entre Monstres, Haikouichthys apareix descrit com un tipus de peix primitiu. Un banc de Haikouichthys ataquen un Anomalocaris ferit.

Referències[modifica]

  • D-G. Shu, H-L. Luo, S. Conway Morris, X-L. Zhang, S-X. Hu, L. Chen, J. Han, M. Zhu, Y. Li i L-Z. Chen, 1999. Lower Cambrian vertebrates from south China. Nature 402, 42-46 (4 Novembre 1999)

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]