Haplogrup C del cromosoma Y humà

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'haplogrup C del cromosoma Y humà és un haplogrup format a partir de l'haplotip M130 del cromosoma Y humà.

L'haplogroup C conté la mutació M168, que és present en tots els haplogrups de cromosomes Y excepte l'A i el B. L'haplogrup C sembla haver aparegut molt poc després de la mutació M168.

Aquest haplogrup representa una gran emigració costanera al llarg del sud d'Àsia i Austràlia, pujant a l'extrem oriental de la costa asiàtica. Es creu que també varen emigrar a les Amèriques fa entre 6.000 i 8.000 anys, portant les llengües i cultures Na-Dené a les costes del Pacífic del nord est d'Amèrica. Alguns han proposat que els haplogrups C i D van ser duts conjuntament a l'est d'Àsia per una sola població que esdevingué la primera moderna a colonitzar la zona, encara que actualment les distribucions dels haplogrups C i D siguin diferents, amb diversos subtipus de l'haplogrup C havent estat trobats en diferents freqüències entre els mongols, manxús, vietnamites, aborígens australians i habitants indígenes de Sibèria i en freqüències moderades a qualsevol lloc d'Àsia i Oceania, incloent-hi l'Índia i el sud-est d'Àsia, mentre que l'haplogrup D es troba en alta freqüència només entre els tibetans, japonesos, i els habitants d'Andaman, i no s'ha trobat ni a l'Índia ni entre els habitants aborígens de les Amèriques.

L'haplogrup C conté el polimorfisme, molt comú a l'Àsia Central, que es creu que en Genguis Khan, va escampar en el període de l'Imperi Mongol al llarg i ample d'Àsia.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]


Haplogrups del cromosoma Y humà

Cromosoma Y Adam
|
A BR
B CR
C DE F
D E G H IJ K
I J L M NO P
N O Q R