Hedera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHedera Modifica el valor a Wikidata

Hedera rhombea Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitbaia Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreApiales
FamíliaAraliaceae
SubfamíliaAralioideae
GènereHedera Modifica el valor a Wikidata
L., 1753
Nomenclatura
Sinònims
  • Helix Mitch. (1769).
  • Psedera Neck. (1790), opus utique oppr.

Hedera és un gènere de la família de les Araliaceae amb quinze espècies de plantes sempreverds, llenyoses i trepadores, conegudes com a heures.

Distribució i hàbitat[modifica]

Són nadiues dels arxipèlags de la Macaronèsia, a l'oceà Atlàntic, al nord d'Àfrica; de l'oest, centre i sud d'Europa, del nord-oest d'Àfrica, del centre sud d'Àsia i de l'est del Japó. Són capaces d'ascendir, sobre la superfície d'arbres i roques, més de vint-i-cinc o trenta metres per sobre del nivell del sòl.

Simbologia[modifica]

Ja des d'antic, per ser una planta de fulla perenne, se l'ha associat amb la immortalitat. Podem trobar-les a diferents decoracions d'atuells ceràmics de l'antiga Grècia. Estava associada també amb Dionís, car els grecs li atribuïen la curació de l'embriaguesa si se la hi portava com a garlanda.

Per ser al mateix temps una planta trepadora, i per la forma com s'entrellaça en créixer, també se l'associava a una imatge de fidelitat.

Per ser tòxic i provocar vòmits el suc de l'hedera (per contenir hederina, una lactona sesquiterpènica) si no es tracta, a vegades, i depenent del context, podia arribar a tenir una simbologia demoníaca.

Taxonomia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hedera