Hegemonia cultural

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióHegemonia cultural

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusconcepte filosòfic Modifica el valor a Wikidata

Hegemonia cultural és un concepte creat pel filòsof marxista Antonio Gramsci per referir-se a la supremacia d'un grup o classe social sobre una altra cultura. La cultura dominada utilitza comportaments i valors provinents de la cultura hegemònica.[1]

Així, segons Néstor Kohan, hegemonia esdevé en la generalització dels valors culturals propis d'una classe pel conjunt de la societat. És a dir, seria la cultura però no exempta de relacions de dominació i poder. D'aquesta manera, l'hegemonia burgesa combinaria el consens amb els sectors aliats i la violència amb els enemics (el Proletariat) que, alhora, lluiten per imposar la seva hegemonia socialista.[2]

« Quan la situació entra en crisi, quan els interessos del poble, de les classes populars, de les persones oprimides o excloses no són satisfets, aquests adquireixen consciència. Es tracta d'una consciència col·lectiva crítica que possibilita la ruptura del consens i es presenta com a dissens social. És la crisi de l'hegemonia, de la legitimitat del sistema polític, és la crisi de l'Estat.[3] »
— VVAA, En defensa del marxisme

Gramsci va crear el concepte per explicar per què la revolució comunista, prevista per la teoria marxista, no es donava. Gramsci creia que el fracàs del proletariat es devia a la força de la cultura burgesa, que havia aconseguit convertir-se en la cultura del proletariat gràcies a la utilització d'instruments com l'escola, els mitjans de comunicació i la cultura popular, conduint al proletariat a una falsa consciència basada en el nacionalisme i el consumisme.

El concepte ha tingut acceptació en les ciències socials: sociologia, ciències polítiques, antropologia, estudis culturals i en política, tant en partits influïts pel marxisme com en partits conservadors.

Referències utilitzades[modifica]

  1. «Antonio Gramsci - El fet moral i la revolució proletària». Palau, David. Arxivat de l'original el 2020-04-06. [Consulta: 6 abril 2020].
  2. Kohan. Diccionari bàsic de categories marxistes. 
  3. VVAA. En defensa del Marxisme. Centre de Documentació i Cultura dels Països Catalans, La Veu de Poble Lliure, 2015.  Arxivat 2020-04-06 a Wayback Machine.