Heinrich Rietsch

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHeinrich Rietsch

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement22 setembre 1860 Modifica el valor a Wikidata
Sokolov Modifica el valor a Wikidata
Mort12 desembre 1927 Modifica el valor a Wikidata (67 anys)
Smíchov Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia catòlica llatina Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, musicòleg, catedràtic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Carolina de Praga Modifica el valor a Wikidata

Lieder.net: 10214 IMSLP: Category:Rietsch,_Heinrich Modifica el valor a Wikidata

Heinrich Rietsch (Sokolov (Txèquia), 22 de setembre, 1860 - Praga, 12 de desembre, 1927, Praga), nascut Heinrich Löwy, va ser un musicòleg i compositor austríac d'origen bohemi.

Biografia[modifica]

Els pares d'Heinrich Rietsch eren l'advocat de Falkenau i K.u.k. Notari Karl Leopold Loewy (* 1834, Ingrowitz),[1] que era d'origen jueu i s'havia convertit a la denominació catòlica, i Theresia, filla de l'Imperi Austrohongarès. El recaptador d'impostos Friedrich Rietsch a Gut Dasnice prop de Falkenau.[2] Va rebre les seves primeres lliçons de música de la seva mare, la família de la qual nom que va prendre el 1883 . Va estudiar dret a la Universitat de Viena i es va doctorar el 1883. També va estudiar música i musicologia amb Eduard Hanslick, Guido Adler, Franz Krenn, Eusebius Mandyczewski i Robert Fuchs. Mentre ocupava un càrrec de funcionari, va continuar els seus estudis i va rebre la seva habilitació el 1895. Va ensenyar a la Universitat Carolina de Praga com a conferenciant privat a l'Institut de Musicologia que ell mateix va fundar, i des de 1900 a la càtedra d'Adler com a professor extraordinari. El 1909 esdevingué professor titular. També va ser membre de la junta de l'Associació Alemanya de Música de Cambra de Praga. Va dirigir l'institut que va fundar fins a la seva mort. Un dels seus estudiants va ser Erich Steinhard.

Rietsch pertanyia a l'escola de "musicologia vienesa" fundada per Guido Adler. El seu treball es va centrar en el camp de la crítica d'estil i l'estètica musical, la investigació de la cançó i l'estudi de la música del Barroc i la Música del romàntic. A les Publicacions de la Societat per a la Publicació dels Monuments de la Música a Àustria va publicar nombroses composicions de manuscrits històrics, com les de Johann Joseph Fux i Georg Muffat.

Referències[modifica]

  1. Fill del director de fàbrica Jakob Löwy a Mährisch-Neustadt i Juditha née Fleischmann, Traumatrik Falkenau 1857, pàg. 298
  2. Registre de baptisme Falkenau, vol 15, 1853–1860, pàg. 173

Fonts[modifica]

  • Die Tonkunst in der 2. Hälfte des 19. Jahrhunderts. Ein Beitrag zur Geschichte der musikalischen Technik. Leipzig: Breitkopf&Härtel 1900
  • Die deutsche Liedweise. Lieder und Bruchstücke aus einer Handschrift des 14./15. Jahrhunderts. Wien: Fromme 1904
  • Die Grundlagen der Tonkunst. Versuch einer entwickelnden Darstellung der allgemeinen Musiklehre. Leipzig 1907
  • Atonalität. Warnsdorf: Strache 1927

Bibliografia[modifica]

  • Theophil Antonicek, Rietsch Heinrich. In: Österreichisches Biographisches Lexikon 1815–1950 (ÖBL) Volum 9, Editorial de l'Acadèmia Austríaca de Ciències, Viena 1988, ISBN 3-7001-1483-4, pàg 159.