Helos

Plantilla:Infotaula geografia políticaHelos

Localització
Map
 36° 50′ 36″ N, 22° 36′ 27″ E / 36.843247°N,22.607539°E / 36.843247; 22.607539
EstatGrècia
Entitat territorial administrativaadministració descentralitzada del Peloponès, Grècia Occidental i les illes Jòniques
RegióRegió del Peloponès
PrefecturaPrefectura de Lacònia Modifica el valor a Wikidata

Helos (en grec antic Ἕλος) era una ciutat de Lacònia situada a l'est de la desembocadura del riu Eurotes, prop de la mar, a una plana que per una maresma quedava separada de la costa; Polibi diu que era a la part més fèrtil de Lacònia.

Antigament sembla que era la ciutat principal de la costa de Lacònia i Amicles (Amyclae) ho era de la part interior, perquè els dos llocs els menciona junts Homer al "Catàleg de les naus" a la Ilíada. La llegenda atribueix la seva fundació a Heleu, el fill petit de Perseu i Andròmeda.

Quant els doris van conquerir el territori tots els seus habitants van ser reduïts a l'esclavitud i es creia a l'antiguitat que el seu nom va donar origen a la denominació d'ilotes dels esclaus espartans, però el més probable és que el nom de εἵλωτες derivi de la paraula ἑλεῖν ("helein", captiu). La ciutat va perdre importància, i en temps d'Estrabó només era un llogaret, i quan la va visitar Pausànies era en ruïnes.

Leake la situa a l'actual Príniko, que se situada a la distància adequada de Trinisa (l'antiga Trinasos) segons Pausànies, però la comissió arqueològica francesa només va trobar a Príniko restes medievals i en canvi va trobar unes ruïnes gregues una mica a l'est, a Bizani, que probablement és el lloc correcte d'Helos.[1]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). «Helos». Dictionary of Greek and Roman Geography (1854). [Consulta: 20 desembre 2020].