Hesiqui de Carcere

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
sant Hesiqui o,
Isici

Talla a Cazorla
bisbe i màrtir; baró apostòlic
Nom secular Hesychius
Naixement Segle I?
Defunció ca. 57
Carcesi (Cieza, Múrcia; tradicionalment Cazorla, a Jaén)
Enterrament Santa María de Mao (O Incio, província de Lugo)
Commemoració en Església Catòlica Romana
Canonització Antiga
Festivitat 13 de març i 15 de maig (amb els altres barons apostòlics)
Fets destacables Primer bisbe de Carcesi
Iconografia Com a bisbe
Patronatge Cazorla, diòcesi de Jaén


Sant Hesiqui o Isici és venerat com a sant patró de Cazorla (Andalusia). La tradició el fa primer bisbe de la ciutat i un dels Set barons apostòlics de la Bètica. D'existència incerta, al voltant seu hi ha diverses llegendes i tradicions.

Llegenda[modifica | modifica el codi]

No sabem res sobre la vida d'aquest bisbe. Segons la tradició, va evangelitzar la ciutat de Carcere o Carcesi (situada a Cieza, Múrcia, tot i que la tradició la ubicava a Cazorla, a Jaén), on va ser el primer bisbe. Hi hauria mort màrtir, lapidat. Una tradició posterior diu que va sobreviure i va poder assistir al Concili d'Elvira (Granada) l'any 58; allí seria mort, cremat, pels soldats romans, juntament amb Cecili d'Elvira.

Segons aquesta tradició, Hesiqui va ésser un dels Set barons apostòlics, missioners que havien estat ordenats a Roma i enviats pels sants Pere apòstol i Pau de Tars a evangelitzar la Bètica al segle I, repartint-se en diferents ciutats i essent martiritzats tots ells.[1]

Historicitat[modifica | modifica el codi]

Les fonts més antigues que citen els barons daten del segle X i podrien remuntar-se als segles VIII o IX; semblen, però, obres hagiogràfiques on, sense fonament històric, s'enaltia l'església andalusa, llavors sota el domini musulmà. En fonts anteriors, tant històriques com litúrgiques, i fins i tot a la mateixa zona, no s'esmenten mai aquests sants. Segurament es tracta d'una llegenda pietosa de l'època visigoda, elaborada amb la intenció de reforçar els vincles de l'Església local amb Roma, fent que l'evangelització hispànica fos directament obra de la predicació de deixebles de l'apòstol Pere.

La llegenda tingué molt èxit, especialment a partir de la seva difusió en els falsos cronicons dels segles XVI i XVII i, particularment, de la falsa crònica de Dextre, que oferia molts detalls sobre els sants i la seva activitat en la Bètica, tots ells obra del falsificador jesuïta Jerónimo Román de la Higuera.

Veneració[modifica | modifica el codi]

És patró de Cazorla, on se celebra el 15 de maig, des de 1585. Segons la tradició va ésser lapidat al lloc conegut com La Pedriza, on hi ha una ermita dedicada.

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. Una altra llegenda els fa companys de Sant Jaume el Major durant el seu viatge a Hispània. Els altres barons van ser els sants: Eufrasi d'Iliturgi, Cecili d'Elvira, Ctesifon de Bergi (Berja), Torquat d'Acci (Guadix), Indaleci d'Urci (prop d'Almeria) i Secundi d'Abula (a Almeria).

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]