Hingganita-(Ce)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralHingganita-(Ce)

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaBeCe(SiO₄)(OH) [1]
Localitat tipuspedrera Iwaguro Sekizai, Tawara (Tahara), Hirukawa, Nakatsugawa, Gifu, Chubu, Honshū, Japó
Classificació
Categoriasilicats > nesosilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.AJ.20
Nickel-Strunz 9a ed.9.AJ.20 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VIII/B.29 Modifica el valor a Wikidata
Dana54.2.1a.2
Heys14.3.12
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 9,8973(11) Å; b = 7,6282(8) Å; c = 4,7505(6) Å; β = 90,416°
Grup puntual2/m - prismàtica
Colorbru clar
Duresa5 a 6
Lluïssorvítria
Color de la ratllablanca
Diafanitattransparent
Densitat4,28 g/cm³ (calculada)
Propietats òptiquesbiaxial
Dispersió òpticar < v marcada
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2004-004
Any d'aprovació1987
SímbolHin-Ce Modifica el valor a Wikidata
Referències[1][2]

La hingganita-(Ce) és un mineral de la classe dels silicats, que pertany al grup de la gadolinita-datolita. Va ser descoberta l'any 1987 a la pedrera Iwaguro Sekizai, Tawara (Tahara), Honshū, Japó. El seu nom indica que és l'anàleg mineral amb Ce dominant de la hingganita-(Y).

Característiques[modifica]

La hingganita-(Ce) és un nesosilicat de fórmula química BeCe(SiO₄)(OH) segons l'IMA.[1] Cristal·litza en el sistema monoclínic en cèrcols sobre cristalls prismàtics de hingganita-(Y).[3] És de color bru clar i la seva duresa a l'escala de Mohs és 5 a 6.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la hingganita-(Ce) pertany a «09.AJ: Estructures de nesosilicats (tetraedres aïllats), amb triangles de BO₃ i/o B[4], tetraèdres de Be[4], compartint vèrtex amb SiO₄» juntament amb els següents minerals: grandidierita, ominelita, dumortierita, holtita, magnesiodumortierita, garrelsita, bakerita, datolita, gadolinita-(Ce), gadolinita-(Y), hingganita-(Y), hingganita-(Yb), homilita, melanocerita-(Ce), minasgeraisita-(Y), calcibeborosilita-(Y), stillwellita-(Ce), cappelenita-(Y), okanoganita-(Y), vicanita-(Ce), hundholmenita-(Y), prosxenkoïta-(Y) i jadarita.

Formació i jaciments[modifica]

La hingganita-(Ce) es troba en pegmatites druses. Se n'han trobat jaciments a la pedrera Poudrete, mont Saint-Hilaire al Quebec i a un llac d'aquesta província prop de la frontera amb Terranova i Labrador, Canadà; a la pedrera Iwaguro Sekizai, Tawara (Tahara), Honshū, Japó; al mont Ulyn Khuren, Província de Khovd, Mongòlia; a la pedrera Arent, Tvedalen, Vestfold, Noruega i a la pedrera Szklarska Poręba-Huta, monts Karkonosze, Baixa Silèsia, Polònia.[2]

Sol trobar-se associada a altres minerals com: quars, feldespat de potassi, albita, zinnwaldita, cassiterita, stokesita, fluorita, clorita i titanita.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hingganita-(Ce)
  1. 1,0 1,1 1,2 «The New IMA List of Minerals – A Work in Progress – Updated: July 2016» (en anglès). IMA-CNMNC. Arxivat de l'original el 9 de setembre 2016. [Consulta: 16 octubre 2016].
  2. 2,0 2,1 «Hingganite-(Ce)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].
  3. 3,0 3,1 «Hingganita-(Ce)» (en anglès). Handbook of Mineralogy. Arxivat de l'original el 1 d’abril 2016. [Consulta: 16 octubre 2016].