Hipertermofília

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un hipertermòfil és un organisme que prospera en ambients extremadament calents de 60ºC cap amunt. La temperatura òptima per l'existència dels hipertermòfils és per sobre de 80°C. Els hipertermòfils són un subgrup dels microorganismes extremòfils, que es troben dins del domini Archaea, tanmateix alguns bacteris també són capaços de suportar temperatures al voltant dels 100°C. Molts hipertermòfils són capaços de suportar també acidesa i radiació altes.

Història[modifica | modifica el codi]

Van ser descoberts per Thomas D. Brock el 1969 en fonts calentes del Parc Nacional de Yellowstone a Wyoming.[1] Des d'aleshores s'han descobert més de 50 espècies. Els més extrems requereixen temperatures per sobre de 90ºC per a sobreviure.

Un hipertermòfil extraordinari recent descobert és la soca Strain 121[2] c`paç de doblar la seva població en 24 hores dins un autoclau a 121ºC. El rècord de temperatura de creixement és per els 122ºC del microorganime Methanopyrus kandleri.

Tanmateix sembla improbable sobreviure als 150ºC, ja que, en aquest punt, trenca la cohesió de l'ADN i altres molècules importants.

Hipertermòfils específics[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]