Hipocentre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 16:57, 19 abr 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
1. Epicentre
2. Focus o hipocentre
3. Línia de falla

L'hipocentre és un punt de l'interior de la Terra, on s'inicia un moviment sísmic. També correspon al punt en el qual es produeix la fractura de l'escorça terrestre, que genera les ones primàries (P) o secundàries (S) (terratrèmol). En ell es produeix també l'alliberament d'energia (és a dir on s'inicia el terratrèmol)

L'epicentre és la projecció de l'hipocentre a la superfície terrestre, per tant, el lloc on el sisme se sent amb major intensitat correspon al punt en la superfície de la terra situat directament sobre l'hipocentre. Com indiquen els corresponents prefixos grecs, l'hipocentre és un punt de l'interior de la litosfera, mentre que l'epicentre és a la superfície d'aquesta.

L'hipocentre o hypocentre (literalment: «per sota del centre 'del grec υπόκεντρον), es refereix al lloc d'un terratrèmol o d'una explosió nuclear. En el primer cas, es tracta d'un sinònim de focus, en el segon de zona zero.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hipocentre