Hippidion

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHippidion Modifica el valor a Wikidata

Hippidion
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdrePerissodactyla
FamíliaEquidae
GènereHippidion Modifica el valor a Wikidata
Roth, 1899
Espècies

Hippidion fou un gènere de mamífers extints de la família dels èquids. Visqueren fins a finals del Plistocè a Sud-amèrica i s'extingiren fa uns 10.000 anys, curiosament en la mateixa època en què arribaren els primers humans al continent americà.

Amb la formació de l'istme de Panamà a finals del Pliocè, molts grups d'animals s'estengueren de Nord-amèrica a Sud-amèrica, incloent-hi diversos èquids. Hippidion arribà a Sud-amèrica fa 2,5 milions d'anys, poc abans de la creació del pont de terra centreamericà. Els èquids del gènere Equus, que també provenien de Nord-amèrica, arribaren a Sud-amèrica entre fa 1,5 i 1 milió d'anys.[1] Inicialment, es cregué que el gènere Hippidion ja s'havia separat d'Equus feia uns 10 milions d'anys, però noves anàlisis d'ADN mostren que ambdós llinatges divergiren a finals del Pliocè,[2] fa uns 3 milions d'anys. Per tant, Hippidion seria bastant més proper als cavalls actuals del que es creia.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hippidion
  1. «Florida Fossil Horse Newsletter. Volume 3, Number 2 2nd Quarter--June 1994» (en anglès).
  2. Ludovic Orlando; Dean Male; Maria Teresa Alberdi; Jose Luis Prado; Alfredo Prieto; Alan Cooper; Catherine Hänni «Ancient DNA Clarifies the Evolutionary History of American Late Pleistocene Equids fa uns 3 milions d'anys» (en anglès). J. Mol. Evol., 66, 5, 2008, pàg. 533–538. Arxivat de l'original el 2012-04-13 [Consulta: 16 juny 2012]. Arxivat 2012-04-13 a Wayback Machine.