Catàleg Hoboken

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Hoboken Verzeichnis)
Aquest article tracta sobre el catàleg de les obres de Haydn. Per a altres significats de "Hoboken", vegeu Hoboken.

Les obres de Haydn avui en dia estan classificades segons els sistema que va posar a punt Anthony van Hoboken,[1] que ha estat adoptat universalment, tot i que avui en dia se sap que no reflecteix amb exactitud la cronologia de composició de les obres, criteri d'ordenació que Hoboken prenia com a base. Cada obra s'identifica per una xifra romana que correspon a la categoria, que en la majoria de casos correspon a un gènere. Algunes categories tenen subdivisions, cosa que se senyala a una lletra minúscula), A continuació apareix un número en numeració aràbiga que correspon a l'ordre de l'obra concreta dins de la categoria.

D'algunes de les seves obres es disposa de manuscrit autògraf, però en la major part dels casos allò que ens ha arribat són còpies, atès que habitualment feia ús dels copistes d'Eisenstadt. Algunes obres són d'origen dubtós, possiblement apòcrif. A mesura que la seva anomenada augmentava, els editors i els copistes professionals van tenir pocs miraments a l'hora de difondre sota el seu nom les obres d'altres autors menys coneguts. Han estat els estudis crítics del segle xx els que han permès restablir l'autèntica paternitat d'aquelles obres.

Diverses composicions que figuren al catàleg o fins i tot completament desconegudes han desaparegut, probablement destruïdes pels incendis que van patir tant el castell d'Eszterháza com la mateixa casa del compositor.

Referències[modifica]

  1. El catàleg Hoboken (així es coneix normalment) ha estat revisat i completat pels estudis crítics de Robbins Landon i la seva muller Christa

Enllaços externs[modifica]