Huánuco (ciutat)

Plantilla:Infotaula geografia políticaHuánuco
Imatge

Localització
Map
 9° 55′ 46″ S, 76° 14′ 23″ O / 9.9294°S,76.2397°O / -9.9294; -76.2397
EstatPerú
RegióDepartament de Huánuco Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població196.627 (2017) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Banyat perriu Huallaga Modifica el valor a Wikidata
Altitud1.880 m Modifica el valor a Wikidata
Creació15 agost 1539 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmunihuanuco.gob.pe Modifica el valor a Wikidata

Huánuco és una ciutat del Perú, capital del Departament de Huánuco, situada a 1.986 metres d'altitud a la vertent oriental de la serralada dels Andes en una vall formada pel riu Huallaga.

Fou fundada el 15 d'agost de 1539 amb el nom de La muy noble y leal ciudad de los Caballeros del León de Huánuco, pel comandant espanyol Gómez de Alvarado y Contreras, a les pampas de Huánuco Viejo, antiga comarca Yarowilca, però posteriorment fou traslladada a la vall del Huallaga pel capità Pedro Barroso, degut als nombrosos atacs de l'exèrcit yarowilca manat per Illa Túpac.

Huánuco va tenir una important participació durant la guerra de la independència i a la guerra amb Xile. A Huánuco, es van organitzar nombrosos batallons de guerrilles i montoneros que van combatre els xilens a la Campaña de la Breña. Els cossos de guerrilla més destacats estaven comandats pel coronel Leoncio Prado.

Activitat econòmica[modifica]

L'activitat principal de Huánuco és l'agricultura. A part dels cultius propis de la serra, Huánuco és un centre frutícola de primer ordre, produint plàtans, papayas, taronges i altres fruites. També produeix cafè, coca i canya de sucre. Dins del camp de la mineria, Huánuco és productor de petroli (Aguas Calientes) a la conca del riu Pachitea.

Personatges il·lustres[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Huánuco