Hunchunita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralHunchunita
Fórmula químicaAu₂Pb
EpònimHunchun River (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Nom IUPACplumbur de dior
Classificació
Categoriaelements natius > aliatges
Nickel-Strunz 10a ed.1.AA.25
Nickel-Strunz 9a ed.1.AA.25 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.I/A.01 Modifica el valor a Wikidata
Dana1.3.3.2
Propietats
Sistema cristal·lícúbic
Hàbit cristal·lícristalls anèdrics, en agregats de fins a 0,5 mm
Estructura cristal·linaa = 7.93Å
Colorgris argentí, gris plom
Duresa3,5
Lluïssormetàl·lica
Diafanitatopaca
Densitat15,99 a 16,00 g/cm³
Propietats òptiquesisotròpica
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1991-033 Modifica el valor a Wikidata
SímbolHcn Modifica el valor a Wikidata
Referències[1][2]

La hunchunita[3] és un mineral de la classe dels elements. El seu nom fa referència al lloc on fou descoberta el 1992, devora el riu Hunchun, a l'est de la província de Jilin, República Popular de la Xina. Fou descrita per Wu Shangquan, Yang Yi i Song Qun.[4][2]

Característiques[modifica]

La hunchunita és un mineral d'or i plom, químicament és un aliatge de fórmula Au₂Pb, de color gris argent o gris plom. La seva duresa és de 3,5 a l'escala de Mohs, i d'alta densitat, entre 15,99 i 16 g/cm³. Cristal·litza en el sistema cúbic formant cristalls anèdrics, en agregats de fins a 0,5 mm. La mostra original també conté plata (2,18%), per la qual cosa la fórmula també es pot escriure (Au,Ag)₂Pb.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la hunchunita pertany a «01.AA - Metalls i aliatges de metalls, família coure-cupalita» juntament amb els següents minerals: alumini, coure, electre, or, plom, níquel, plata, auricuprur, cuproaurur, tetraauricuprur, anyuiïta, khatyrkita, iodina, novodneprita i cupalita.

Formació i jaciments[modifica]

La hunchunita es troba en concentrats d'or provinents de plaers (al·luvions). Es troba associada a altres minerals, com or, plom, anyuiïta, pirita, pirrotina, magnetita o ilmenita. A banda del seu lloc tipus, també se n'ha trobat a la mina Dongping (Prefectura de Zhangjiakou, República Popular de la Xina) i als Urals (Rússia).

Referències[modifica]

  1. «Hunchunite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 agost 2014].
  2. 2,0 2,1 Anthony, J.W.; Bideaux, R.A.; Bladh, K.W. [et al.].. «Hunchunite». A: Handbook of Mineralogy (pdf). Chantilly, EUA: Mineralogical Society of America, 2005 [Consulta: 7 maig 2012]. 
  3. Riba, O.; Melgarejo, J.C.; Mata, J.M. Vocabulari de mineralogia. Segons les normes de la International Mineralogical Association. Amb equivalències angleses. Edicions Universitat Barcelona, 2000. ISBN 9788493100100 [Consulta: 7 maig 2012]. 
  4. «Hunchunite» (en anglès/francès). The EUROMIN project. [Consulta: 7 maig 2012].