Licopodi selago

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Huperzia selago)
Infotaula d'ésser viuLicopodi selago
Huperzia selago Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
ClasseLycopodiopsida
OrdreLycopodiales
FamíliaLycopodiaceae
GènereHuperzia
EspècieHuperzia selago Modifica el valor a Wikidata
Schrank i Mart., 1829
Nomenclatura
BasiònimLycopodium selago Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
* Lycopodium selago L.
ExautorBernh. Modifica el valor a Wikidata

Licopodi selago (Huperzia selago) és una espècie de la família de les Huperziàcies que viu en clarianes humides dels boscos de coníferes sobre sòl silícic i humífer. També és present als matollars de neret i escletxes ombrejades i replanets molsosos sempre de llocs frescals.

Etimologia[modifica]

L'epítet genèric està dedicat al botànic Johann Meter Huperz que va estudiar la propagació de les falgueres a principis del segle xix. L'epítet "selago" prové del llatí i era el nom d'un grup de licopodis.

Distribució[modifica]

Es distribueix per les zones temperades i fredes de l'Hemisferi nord, Macaronèsia, Austràlia, Tasmània i Nova Zelanda. S'estén per gran part de les muntanyes d'Europa, arribant pel sud al nord de la península Ibèrica i Grècia. A Catalunya és poc rara als Pirineus axials, de la Vall d'Aran a l'Alt Empordà -massís de les Salines-, però molt rara al Montseny.

Morfologia[modifica]

És una herba perenne (camèfit) i reptant amb les tiges prostrades, herbàcies, de 5 a 30 cm i ramificades dicotòmicament en branques ascendents. Les microfil·les són lanceolato-linears, agudes i es disposen en 6-8 rengles helicoidals, molt imbricats i cobrint la tija. Els esporofil·les es disposen a la part distal de les tiges i no formen estròbils. Els esporangis són axil·lars i reniformes amb espores tetraèdriques.

Usos[modifica]

Era una de les plantes recol·lectades pels druides per a les seves cerimònies religioses. N'extreien el suc per curar diverses malalties. És amargant i molt astringent. A dosis altes és fortament tòxic.

Imatges[modifica]