Hiòlits

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Hyolitha)
Infotaula d'ésser viuHiòlits
Hyolitha Modifica el valor a Wikidata

Hyolithes cerops (Cambrià mitjà) Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumHyolitha Modifica el valor a Wikidata
Hiòlits de l'Ordovicià mitjà d'Estònia septentrional

Els hiòlits (Hyolitha) són animals enigmàtics amb petites closques còniques de l'era paleozoica. S'ha proposat classificar-los dins els lofoforats, tot i que aquesta adscripció manté controvèrsies.[1]

Morfologia de la closca[modifica]

Les closques calcàries[2] tenen una cobertura (opercle) i dos suports corbats coneguts com a helens. La majoria mesuren entre un i quatre centímetres de llarg i el seu tall de secció és triangular o el·líptic. Algunes espècies tenen anells o ratlles.

Taxonomia i ecologia[modifica]

Com que els hiòlits estan extints i no s'assemblen de manera evident a cap grup vivent, és incert amb quin grup modern estan més estretament relacionats. Alguns autors els tracten com a mol·luscs, però hi ha un acord general que aquest argument no té gaire força. Les restes fòssils d'un intestí corbat i regirat presenten una certa semblança amb l'intestí dels cucs sipúnculs.

Malgrat el fet que les closques de hiòlits són uns fòssils bastant comuns, gairebé no se sap res sobre la seva ascendència i estructures internes. Eren òbviament bentònics (vivien al fons marí), i hi ha proves que eren carnívors.

Referències[modifica]

  1. Malinky, John M. (2009). "Permian Hyolithida from Australia: The Last of the Hyoliths?". Journal of Paleontology. 83 (1): 147–152.
  2. Mus, M. Martí; Bergström, J. (Set 2007). "Skeletal Microstructure of Helens, Lateral Spines of Hyolithids". Palaeontology. 50 (5): 1231–1243.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hiòlits