IJse

Infotaula de geografia físicaIJse
Imatge
L'IJse a direcció d'Overijse
TipusRiu Modifica el valor a Wikidata
Inici
Cota inicial108[1]
Entitat territorial administrativaBèlgica Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióGroenendaal
Zoniënwoud
Final
Cota final29 m
Entitat territorial administrativaHuldenberg (Bèlgica) Modifica el valor a Wikidata
Localitzacióriu Dijle
Neerijse
DesembocaduraDijle Modifica el valor a Wikidata
Map
 50° 49′ 23″ N, 4° 38′ 29″ E / 50.823183°N,4.641377°E / 50.823183; 4.641377
Conca hidrogràficaconca de l'Escalda Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud29 m Modifica el valor a Wikidata
Mida20 (longitud) km
TravessaBrabant Flamenc (Bèlgica)

L'IJse és un riu de Bèlgica que neix al nucli Groenendaal, al bell mig del Zoniënwoud, bosc tri-regional (Flandes, Brussel·les i Valònia), i que desemboca al Dijle al Dode Beemde (prat mort) a Neerijse.[2] Des del segle xviii el curs del riu va ser canviat sovint, principalment per a augmentar el desnivell i poder activar molins d'aigua, les parts més baixes, pantanoses, van ser transformades en vivers. Les múltiples transformacions fetes per l'home, tal com les rectificacions, van reduir considerablement la capacitat d'emmagatzemar aigües altes així com la biodiversitat del riu. Es projecta de renaturalitzar, quan més possible, el curs del riu, fora de les zones urbanitzades i crear passos de peixos on no és possible tornar al curs natural.[3]

És un dels nombroses rius dels quals el nom prové d'un nom comú (frisó o germànic) 'i' o 'is' que significa i que ès etimològicament aparentat amb la paraula ‘aigua’ (altres exemples són: l'Isar, l'Eijserbeek, l'Aa, Ise, l'IJ, l'IJzer, Isebek, Eisenbek…).[4] Les principals localitats regades pel riu són Groenendaal, Sint-Genesius-Rode, Hoeilaart, Overijse, Huldenberg, Loonbeek i Neerijse.

Afluents principals
  • Nellebeek
  • Langegracht
  • Beek
  • Wijndaalbeek

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: IJse
  1. «Earthtools.org». Arxivat de l'original el 2012-04-01. [Consulta: 23 octubre 2014].
  2. Provincie Vlaams-Brabant. Deelbekkenbeheerplan deelbekken Laan/IJse (Pla de conca dels Laan i IJse) (PDF) (en neerlandès), 2007, p. 4.  Arxivat 2014-10-24 a Wayback Machine.
  3. Welkenhuysen, Karen. De IJse: naar een ecologisch herstel van waterloop en vallei (L'IJse: cap a una restauració del curs d'aigua i de la vall) (.pdf) (en neerlandès). Brussel·les: Aminal, 2003, p. 12.  Arxivat 2014-04-23 a Wayback Machine.
  4. Per a la pronuncia del diftong 'IJ' vegeu IJ (lletra).