ISCED

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca


ISCED o International Standard Classification of Education és la classificació estandarditzada dels nivells educatius establerta per la UNESCO. Fou introduïda en 1976 i revisada en 1997. La versió en espanyol s'anomena CINE. Permet comparar sistemes educatius de països diferents per al seu estudi, ja que sovint varien programes, edats i noms.

Els Nivells de l'ISCED[modifica | modifica el codi]

  • Nivell 0 = educació preescolar a partir dels 3 anys, destinada a la transició entre la llar i l'escola. En el sistema espanyol equival a l'educació infantil.
  • Nivell 1 = educació primària, dóna els coneixements bàsics en lectoescritura, càlcul i cultura general. Dura un mínim de 5 anys a temps complet i és l'inici de l'educació obligatòria, quan n'hi ha. La majoria de països l'organitzen entorn àrees de coneixement àmplies. Inclou també els estudis per a l'alfabetització dels adults i l'educació especial.
  • Nivell 2 = educació secundària 1 o final de l'educació bàsica, on es completen els estudis de l'educació primària d'una manera més especialitzada (per assignatures). L'educació obligatòria, si existeix, acostuma a cobrir fins a aquest nivell. Pot estar dividit en branques segons el destí posterior dels alumnes. Equivaldria a l'ESO en el sistema espanyol.
  • Nivell 3 = educació secundària 2, a partir dels 15 o 16 anys, on prosegueix l'especialització dels coneixements adquirits i s'exigeix una major preparació als docents. Pot estar dividit en branques segons predomniin els sabers tècnics o acadèmics. Equivaldria al batxillerat i als Cicles formatius de grau mitjà del sistema espanyol.
  • Nivell 4 = educació postsecundària, que dura entre 6 mesos i 2 anys. En el cas espanyol, inclouria la formació professional de grau superior i alguns cursos d'especialització.
  • Nivell 5 = educació terciària 1, que acostuma a impartir-se en les facultats durant uns 3 anys aproximadament. Equival a la majoria d'estudis espanyols de la universitat (diplomatures, llicenciatures i postgraus).
  • Nivell 6 = educació terciària 2, màxim grau de qualificació. Acostuma a incloure una part de recerca. Equival als doctorats i a determinats màsters en el sistema espanyol.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

ISCED