Iban Zubiaurre Urrutia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIban Zubiaurre
Nom original(es) Iban Zubiaurre Urrutia Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementIban Zubiaurre Urrutia
22 gener 1983 Modifica el valor a Wikidata (41 anys)
Mendaro (Guipúscoa) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Alçada1,76 m
Activitat
Ocupaciófutbolista Modifica el valor a Wikidata
Activitat2000 Modifica el valor a Wikidata –
Esportfutbol Modifica el valor a Wikidata
Posició a l'equipDefensa
Clubs juvenils
- Reial Societat
Clubs professionals
Anys Equip PJ (g)
2000–2005
2004–2005
2006–2013
2008–2009
2010–2011
2012–2013
2013
Reial Societat B
Reial Societat
Athletic Club
Elx CF (cedit)
Albacete Balompié (cedit)
UD Salamanca (cedit)
Racing de Santander
53
14
2
23
10
33
0
2
0
0
1
0
3
0
Selecció nacional
Anys Equip PJ (g)
1999–2000
2001
2001
2002
2005
Espanya sub-16
Espanya sub-17
Espanya sub-18
Espanya sub-19
Espanya Espanya sub-21
8
3
5
5
1
0
0
0
0
0

Iban Zubiaurre Urrutia (nascut el 22 de gener del 1983 a Mendaro) és un futbolista professional basc que juga actualment a l'Athletic Club.

Trajectòria[modifica]

Jugà des de jove en les categories inferiors de la Reial Societat. La temporada 2004-05 passa a formar part de la primera plantilla. Amb aquest equip debuta en la Primera divisió el 28 de novembre de 2004 en el partit Deportivo 2-2 Reial Societat.

Al llarg de la temporada 2004-05 jugà 14 partits amb la Reial Societat en primera divisió, assentant-se com lateral titular en la recta final de la temporada. De cara a la temporada 2005-06 semblava que Zubiaurre podia ser un dels laterals titulars de l'equip, però el 30 juny de 2005 esclatà el denominat cas Zubiaurre.

El Cas Zubiaurre[modifica]

El jugador finalitzava el seu contracte amb la Reial Societat el 30 de juny de 2005. Club i jugador no van arribar a un acord per a prorrogar el contracte de mutu acord; però el contracte en vigor tenia una clàusula d'ampliació de contracte que permetia al club prorrogar unilateralment la vinculació del jugador per una temporada més. Després de fracassar les negociacions, Zubiaurre (segons les seues pròpies declaracions) hauria rebut suposadament la promesa de Roberto Olabe, director esportiu de la Real, que el club no s'oposaria a la seua marxa; i llavors va negociar el seu fitxatge amb l'Athletic Club, club amb el qual la Reial Societat manté major rivalitat. Tot açò es va desenvolupar pocs dies abans que la directiva i direcció tècnica de la Real (inclòs Olabe) abandonaren el club substituïts per una nova directiva, que havia de ser elegida el 30 de juny, mateix dia que finalitzava el contracte de Zubiaurre.

El dia 30 de juny, hores abans de les eleccions a la presidència de la Reial Societat en les quals eixiria triat Miguel Fuentes Azpiroz, saltava la notícia que l'Athletic Club anava a presentar l'endemà a Zubiaurre com nou fitxatge. La primera mesura de la nova directiva realista va ser la de prorrogar el contracte de Zubiaurre per un any més.

L'endemà Zubiaurre era presentat oficialment com un dels fitxatges de l'Athletic Club. Jugador i clubs es trobaren a partir de llavors en un procés judicial per a solucionar el problema; els jutjats desestimaren en primera instància la demanda d'acomiadament presentada per Iban Zubiaurre contra el seu Club. La Reial Societat es remetia a la clàusula de rescissió de 30 milions de €, mentre l'Athletic Club condicionava la incorporació definitiva de Zubiaurre que aquest arribara sense cost de traspàs. La Cultural de Durango, de Segona divisió B, demanà a la Reial Societat que Iban jugara amb ells fins que se solucionara el conflicte, petició que va ser denegada per l'equip txuriurdin fins que s'arribara a un acord entre les 3 parts: Reial Societat, Athletic Club i Iban Zubiaurre. Això feu que Zubiaurre romanguera sense jugar tota la temporada 2005-06, fins que el judici es resolguera en els tribunals.

Després de diversos judicis, el Tribunal Superior de Justícia del País basc dictaminà en el mes d'octubre de 2006 que el jugador havia de pagar 5 milions com a clàusula de rescissió a la Reial Societat, declarant l'Athletic Club com a responsable subsidiari. Encara que els 5 milions queden molt lluny dels 30 que demanava el club donostiarra, han convertit a Zubiaurre en un dels fitxatges més cars de la història de l'Athletic. Poc abans d'eixir la sentència va dimitir Fernando Lamikiz, president de l'Athletic Club, per la seua responsabilitat en el cas Zubiaurre.

Tant el jugador com l'Athletic Club van presentar un aval amb aqueixa quantitat i la LFP va permetre la inscripció del jugador. Finalment el jugador va ser presentat com a jugador de l'Athletic Club el 16 de novembre de 2006 en San Mamés. A pesar de formar part des de llavors de la primera plantilla de l'Athletic i de poder tornar a jugar al futbol, durant les temporades 2006-07 i 2007-08 la presència de Zubiaurre en l'equip bilbaí ha estat molt puntual. De fet en eixes 2 temporades solament ha arribat a jugar 2 partits de Lliga.

El cas Zubiaurre seguí dirimint-se en els tribunals, fins que el 5 de juny de 2008 el Tribunal Suprem confirmà la sentència i la quantia de 5 milions d'euros, desestimant les al·legacions que les tres part havien realitzat a la sentència anterior. [1]

Es considera que el Cas Zubiaurre ha assentat jurisprudència, ja que si bé no declara il·legals les clàusules de rescissió dels contractes futbolístics, posa en dubte la seua quantia, donant potestat als tribunals a reduir de quantia aquelles clàusules que considere desproporcionades o abusives respecte a les condicions contractuals del jugador. Es considera que pot arribar a ser un perill per als clubs que realitzen polítiques de pedrera, com paradoxalment el mateix Athletic Club.

D'altra banda, l'any i mig d'aturada obligada, que patí Zubiaurre ha danyat seriosament la seua carrera. El seu futur, que semblava prometedor en 2005, es veu ara bastant negre, després de 3 anys en els quals no ha disputat molts dels partits oficials. No comptava amb Joaquín Caparrós de cara a la temporada 2008-09 i per això va estar cedit a l'històric Elx CF.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]