Ibinda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaIbinda
Altres nomskibinda, chibinda, fiote
Tipusllengua Modifica el valor a Wikidata
Ús
Parlat aCabinda Modifica el valor a Wikidata
Autòcton deCabinda Modifica el valor a Wikidata
EstatAngola Modifica el valor a Wikidata
Classificació lingüística
llengua humana
llengües nigerocongoleses
llengües congoatlàntiques
llengües volta-congoleses
llengües Benué-Congo
llengües bantoides
llengües bantoides meridionals
llengües bantus
llengües bantu centre-occidentals
Dingic
llengües kongo-yaka-sira
llengües kongo
llengües kikongo occidentals
kikongo de San Salvador Modifica el valor a Wikidata
Codis
Glottologcisu1234 Modifica el valor a Wikidata

El ibinda (o kibinda, chibinda, o tchibinda) és una llengua bantu o un grup dialectal que es parla a la Província de Cabinda, a Angola.

Mapa dialectal del kikongo i del kituba

Històricament, l'ibinda també ha rebut el nom de fiote, que prové del mot m'fiôte, una paraula que significa negre o persona de color.[1] Amb aquesta paraula es referia a totes les llengües locals de Cabinda, ja que eren les que parlaven els negres. També s'utilitzava per a descriure les coses originals de Cabinda, com a sinònim de nadiu o indígena (tot allò que no tenia origen europeu era considerat "fiote": mango fiote, papaya fiote, patata fiote, etc.).[2] De totes maneres, aquest terme és considerat pejoratiu i no agrada als cabindencs. "Als cabinencs no els agrada que els diguin fiote... (perquè) aquesta paraula era utilitzada pels portuguesos per a descriure tot allò que era inferior - una carretera dolenta es deia carretera fiote i un menjar dolent es diria menjar fiote".[1] També hi ha persones que consideren que l'ibinda s'hauria de dir Cabinda.[2]

Ibinda és el nom que rep el Kongo, San Salvador (Guthrie: H16d) que es parla a Cabinda.[3] És una barreja de molts dialectes del kikongo que parlen els petits grups ètnics que viuen a la província de Cabinda. Els més importants són el iwóyo, l'ikuákongo (o kákongo), l'ikóchi, el llínji, el kiyómbe, el kisúndi i l'Ivili,[2] que a vegades són considerats com a llengües separades de l'ibinda.[4][5] Els nacionalistes independentistes de Cabinda han proposat que la llengua oficial del seu estat hauria de ser l'ibinda.[6]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Cabinda: Society - Language Matters». International Spotlight: Angola. Washingtonpost [Consulta: 29 gener 2015].
  2. 2,0 2,1 2,2 «Cabindes, Fiote ou Ibinda. A lingua nacional de Cabinda» (en portuguès). cabinda.net. [Consulta: 29 gener 2015].
  3. Commercial Agent Chatelaine de Luanda «The Province of Angola». The Miscelaneous Documents of the House of Representatives for the Second Session of the Fifty-Second Congress 1892-93, pàg. 572.
  4. Teixeira Joao, Elizera; Rodrigues, Vitália. «Uma excursao virtual a Cabinda» (en portuguès). teiaportuguesa.com. Arxivat de l'original el 2008-07-25. [Consulta: 29 gener 2015].
  5. Maho, Jouni Filip. «NUGL Online The online version of the New Updated Guthrie List, a referential classification of the Bantu languages» (en anglès). Guthrie. Arxivat de l'original el 2018-02-03. [Consulta: 29 gener 2015].
  6. «Republic of Cabinda. Introduction» (en anglès). cabinda.net. [Consulta: 29 gener 2015].

Enllaços externs[modifica]