Ibn Hazm

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 08:23, 25 maig 2016 amb l'última edició de CarlesVA (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaimam Modifica el valor a Wikidata
Ibn Hazm

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ar) علي بن أحمد بن سعيد بن حزم بن غالب الأندلُسي القُرطُبي Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement7 novembre 994 Modifica el valor a Wikidata
Còrdova Modifica el valor a Wikidata
Mort15 agost 1064 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Huelva Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófilòsof, poeta, literat, alfaquí, geògraf Modifica el valor a Wikidata
Influències
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeUns al-Qulub (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Abu-Muhàmmad Alí ibn Àhmad ibn Saïd ibn Hazm, més conegut simplement com a Ibn Hazm —en àrab أبو محمد علي بن احمد بن سعيد بن حزمAbū Muḥammad ʿAlī ibn Aḥmad ibn Saʿīd ibn Ḥazm— (Còrdova, 994 - Taifa de Niebla, de 1064[1]), fou un filòsof, teòleg, jurista, historiador, narrador i poeta andalusí.

Vida

Desenvolupà una intensa activitat política. Fou visir del califa Abd ar-Rahman V i, a causa d'intrigues de palau, va ser empresonat en diverses ocasions i patí desterrament. Abandonà l'activitat política per dedicar-se a estudiar teologia i dret; evolucionà des del corrent tradicional malikita al racionalisme zahirita.

Després de la descomposició del Califat de Còrdova recorregué diverses taifes, on la seva personalitat arrasadora i els seus dots dialèctics el feren plaent a distints governants, però l'enfrontaren als poders religiosos i jurídics establerts. Va residir, almenys a la Sevilla, convidat per al-Mutadid, on els seus llibres foren cremats, i a la Taifa de Dàniya, al continent i a Mayurqa, on s'establí uns nou anys (1038-1047) i on mantingué la polèmica sobre la llei musulmana entre Ibn Hazm i al-Baxí, després de la qual s'exilià definitivament a la Taifa de Niebla on morí el 1064 en l'anonimat.

Obra

Escrigué nombroses obres filosòfiques. El seu pensament es basava en Aristòtil i s'esforça a distingir el vertader del fals, qüestió que porta a un sisè sentit o sentit comú pel qual es demostren les veritats. Aquestes veritats es troben en estreta relació amb la fe per la qual cosa un bon coneixement de la filosofia porta a relacionar les veritats amb la teologia.

La seva obra més difosa actualment és Tawq al-hamama (El collar de la coloma), escrita a Xàtiva cap a 1023. Tracta de les reflexiones sobre la vertadera essència de l'amor, intentant descobrir el que té de comú i immutable a través dels segles i les civilitzacions, i per tant d'influència neoplatònica; inclou detalls autobiogràfics i documentals. Constitueix també un diwan, o antologia poètica de tema amorós de gran elegància.

També escrigué sobre altres branques del saber, com ara:

Història

  • رسالة في فضل الأندلس وذكر رجالها (Rissala fi-fadl al-Àndalus wa-dhikr rijali-ha; Epístola en elogi de l'Àndalus i record dels seus homes)
  • نقط العروس (Naqt al-arús; El brodat de la núvia)
  • جمهرة أنساب العرب (Jàmharat ansab al-àrab; Aplec dels llinatges dels àrabs)
  • الفصل في الملل والأهواء والنحل (Al-físsal fi-l-mílal wa-l-ahwà wa-n-níhal; Separacions de les religions, sectes i escoles).

Didàctica

  • الأخلاق والسير (Al-akhlaq wa-s-sir; Els caràcters i la conducta)

Teologia

  • رسالة في الرد على ابن النغريلة اليهودى (Rissala fi-radd ala-Ibn an-Nagrila al-yahudí; Epístola en refutació del jueu Ibn Nagrella, en la que ataca violentament el judaisme)

Premi Ibn Hazm

L’Ajuntament de Xàtiva amb edicions Bromera convoca anualment el Premi Ibn Hazm de poesia en valencià, en el marc dels Premis Literaris Ciutat de Xàtiva.

Bibliografia

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ibn Hazm
  • Ibn Hazm. El Collar de la Coloma : Tractat sobre l'amor i els amants. Trad. Antoni Martínez de Xàtiva, Edicions del Bullent ISBN 84-863-9079-6
  • Adang, Camilla. Muslim writers on Judaism and the Hebrew Bible : from Ibn Rabban to Ibn Hazm. Leiden: E.J. Brill, 1996. ISBN 90-04-10034-2
  • Asín Palacios, Miguel. Abenházam de Córdoba y su Historia crítica de las ideas religiosas. Madrid, 1928-1932
  • Ferrater Mora, J. Diccionario de Filosofía. Alianza, Madrid, 1979, 4 vols. ISBN 84-226-8964-2
  • Ibn Hazm. al-Fasl fi al-milal wa-al-ahwa' wa-al-nihal. Bairut: Dar al-Jil, 1985
  • Ramón Guerrero, Rafael. Pròleg del Taqrîb li-hadd al-mantiq d'Ibn Hazm de Córdoba, Qurtuba, 1 (1996) 139-155.
  • Ramón Guerrero, Rafael (con la colaboración de J. M. Puerta Vílchez). “Ibn Hazm, Abû Muhammad”, Enciclopedia de la cultura andalusí. Biblioteca de al-Andalus, Almería, Fundación Ibn Tufayl de Estudios Árabes, 2004, pp. 392-443.
  • Ramón Guerrero, Rafael. "Ibn Hazm of Cordova: on Porphyry's Isagoge", in J. Meirinhos - O. Weijers (eds.): Florilegium mediaevale. Études offertes à Jacqueline Hamesse à l'occasion de son éméritat, Louvain-La-Neuve, FIDEM, 2009, pp. 525-540.
  • Riad, Eva (ed.) Kitab al-'axlaq wa-s-siyar ou Risala fi mudawat an-nufus wa-tahdib al-'axlaq wa-z-zuhd fi r-rada'il / Ibn Hazm al-'Andalusi; introd., éd. critique, remarques par Eva Riad. Uppsala : Univ.; Stockholm : Almqvist & Wiksell. ISBN 91-554-1048-0

Referències