Idiurus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuIdiurus Modifica el valor a Wikidata

I. zenkeri Modifica el valor a Wikidata
Període
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreRodentia
FamíliaAnomaluridae
SubfamíliaZenkerellinae
GènereIdiurus Modifica el valor a Wikidata
Matschie, 1894
Espècies

Idiurus és un gènere d'anomalúrids molt petits que viuen a la jungla d'Àfrica.[1] Es tracta de versions en miniatura dels seus parents més propers, els membres del gènere Anomalurus, i formen part del conjunt de mamífers planadors de l'Àfrica subsahariana.

Descripció[modifica]

Igual que els seus parents més grans del gènere Anomalurus, aquests animals tenen un patagi que s'estén des del cúbit fins al turmell i els permet planar de manera similar a com ho fan els esquirols voladors. Tenen una mena d'escates còrnies a sota de la cua. Es caracteritzen per la seva mida petita: amb una llargada corporal de 7–9 cm i una cua de 8–13 cm, les seves dimensions són entre una cinquena i una tercera part de les dels seus parents del gènere Anomalurus.

Comportament[modifica]

Les espècies d'Idiurus són animals nocturns que es passen el dia a dins de forats als troncs d'arbres. Encara no se sap gaire cosa sobre el seu estil de vida. Sembla que s'alimenten principalment de fruita i viuen en colònies d'entre 12 i 100 exemplars, de vegades compartint els forats amb ratpenats. Com que passen tant de temps amagat, no se'ls veu gaire sovint, però no es creu que siguin rars o que estiguin amenaçats.

Taxonomia[modifica]

El gènere conté dues espècies:

Anteriorment se'n reconeixien dues altres espècies, I. langi i I. panga, però actualment se les considera sinònimes de I. macrotis.

Bibliografia[modifica]

  • Dieterlen, F. 2005. Family Anomaluridae. Pp. 1532-1534 ''in'' Mammal Species of the World a Taxonomic and Geographic Reference. D. E. Wilson and D. M. Reeder eds. Johns Hopkins University Press, Baltimore.
  • Kingdon, J. 1997. The Kingdon Field Guide to African Mammals. Academic Press Limited, London.
  • Nowak, Ronald M. 1999. ''Walker's Mammals of the World'', 6th edition. Johns Hopkins University Press, 1936 pp. ISBN 0-8018-5789-9

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Idiurus
  1. Wilson, D. E.; Reeder, D. M. (editors). Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (en anglès). 2 volums. 3a edició. Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2005. ISBN 978-0-8018-8221-0.