Idiurus macrotis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuIdiurus macrotis Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN10794 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreRodentia
FamíliaAnomaluridae
GènereIdiurus
EspècieIdiurus macrotis Modifica el valor a Wikidata
Miller, 1898
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Idiurus macrotis és una espècie de mamífer rosegador de la família dels anomalúrids.[1] Es tracta d'un ratolí volador que viu a l'oest i al centre d'Àfrica. De fet no es tracta d'un esquirol ni un ratolí, però si que és un rosegador. És poca la informació que es té d'aquesta espècie, ja què són molt difícils de mantenir vius en captivitat.

El seu nom específic, macrotis, vol dir «orella gran» en llatí.

Distribució i hàbitat[modifica]

Viu al Camerun, el Congo, la República Democràtica del Congo, Costa d'Ivori, Guinea Equatorial, Gabon, Ghana, Libèria, Sierra Leone i Tanzània. Els seus hàbitats naturals són els boscos humits tropicals de plana o altituds mitjanes i, possiblement, els boscos densos. És una espècie en risc mínim, és a dir, no sembla que hi hagi cap amenaça significativa per a la seva supervivència.[2]

Característiques i comportament[modifica]

Per aconseguir planejar per l'aire, utilitza dues membranes (patagis), que plega quan no les utilitza. Quan les extremitat s'estenen en forma d'estrella, les membranes s'estiren i permeten l'animal planejar d'arbre en arbre. Donat que es tracta d'un animal arbori, passa la major part del temps als arbres, on viu en forats als troncs en grups que van de 2 a 40 membres. En proporció al cos, té una cua llarga que té fues fileres d'escates prominents que li permeten grimpar pels arbres. La resta del cos està coberta de pelatge. Aquesta cua que és més llarga que el cos, s'utilitza també per obtenir equilibri, com ho fan els primats. Aquesta espècie de rosegador fa uns 20 centímetres de llarg i té un pes aproximat de 30 grams. En comparació, el cos d'un ratolí comú és d'aproximadament uns 10 centímetres amb una cua d'uns 5 centímetres.

Es tracta d'un animal nocturn. La limitada informació de la qual es disposa suggereix que es tracta d'un animal frugívor.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Idiurus macrotis
  1. Wilson, Don E. (ed.); Reeder, DeeAnn M. (ed). Mammal Species of the World (en anglès). 3a edició. Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2005. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. 
  2. Hutterer, R.; Decher, J. Idiurus macrotis. UICN 2008. Llista Vermella d'espècies amenaçades de la UICN, edició 2008, consultada el .