Il Tiberio

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesIl Tiberio
Tipusrevista Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguacatalà Modifica el valor a Wikidata
Data de finalització1898 Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata

Il Tiberio és una revista manuscrita catalana, i lògicament d'exemplars únics, que sortí entre 1896 i 1898.[1] Concebuda com una manera de mantenir informat el pintor Pere Ysern i Alié mentre estava ampliant estudis a Roma, hi col·laboraren diversos companys seus, alumnes de l'acadèmia Borrell i assidus de la taverna barcelonina d'El Rovell de l'Ou. La revista fou gresol d'alguns postmodernistes com Ramon Riera Moliné — ànima de la revista —, Marià Pidelaserra — que hi feia la crítica d'art — i Emili Fontbona.[2] Malgrat el que sovint s'ha dit Xavier Nogués — amic i company de tots ells — no hi va participar. Tots ells, a més d'escriure-hi, hi dibuixaven. A part dels esmentats hi participaren Gaietà Cornet, Juli i Ramon Borrell i Joan Comellas. És un document extraordinari perquè aparegué amb gran constància, quinzenalment, durant gairebé dos anys. Ysern, temps després del seu retorn de Roma, la regalà a Ramon Riera; passà després per les col·leccions de Joan Audet i de Ramon Borràs, fins que la Biblioteca de Catalunya l'adquirí[1] als hereus d'aquest darrer.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Il Tiberio». Biblioteca Nacional de Catalunya. [Consulta: 23 desembre 2012].
  2. Fontbona, Francesc. La crisi del modernisme artístic. Curial, 1975, p.63. 

Bibliografia[modifica]

  • José María Vilarrasa Coch, El grupo "El Rovell de l'Ou" y la revista "Il Tiberio", "Goya: Revista de arte", ISSN 0017-2715, Nº 259-260, 1997, pags. 416-422.
  • Francesc Fontbona, «Il Tiberio» o un rebuig del Modernisme, «Serra d'Or» (Montserrat), any XVI, núm. 175, (15 abril 1974).

Enllaços externs[modifica]