Ildefons Rullan i Declara

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Ildefons Rullan)
Infotaula de personaIldefons Rullan i Declara
Biografia
Naixement20 abril 1856 Modifica el valor a Wikidata
Palma (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Mort1911 Modifica el valor a Wikidata (54/55 anys)
Activitat
Ocupacióescriptor, prevere, traductor Modifica el valor a Wikidata

Ildefons Rullan i Declara (Palma, 1856 - 1911) fou un prevere i escriptor conegut principalment per la traducció del Quixot al català.

Fou ordenat sacerdot el 1880 al seminari de Mallorca i després estudià filosofia i lletres a la Universitat de Barcelona. S'establí a Castelló el 1885 com a capellà castrense. A partir de 1903 exercí de professor al Seminari de Palma.

A banda de col·laborar en les revistes La Ignorància i Museo Balear, publicà un assaig sobre el mallorquí en castellà i el 1885 (reeditat el 1926) un diccionari de refranys de Sancho Panza en mallorquí, llatí, italià, francès, anglès i alemany (aquestes darreres llengües per Emili Lladó).

Coincidint amb el tercer centenari de la publicació del Quixot, el 1905 i 1906 publicà la traducció dels dos toms. Situà algunes de les aventures en indrets de l'illa i incorporà locucions, refranys i altres composicions de tiups tradicional per a fer la traducció més assequible als lectors mallorquins. Aquesta traducció fou reeditada el 2005 i serví de punt de partida per a la també dialectal de Josep Maria Casayas.

Referències[modifica]

Vegeu texts en català sobre Ildefons Rullan i Declara a Viquitexts, la biblioteca lliure.