Ilerda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaIlerda
Imatge
TipusMunicipi romà i ciutat antiga Modifica el valor a Wikidata
Altres nomsIltirda o Ildirda (ibèric)
Ilerda (llatí)
Localització
Entitat territorial administrativaConvent Jurídic Cesaraugustano (Antiga Roma) Modifica el valor a Wikidata
Localitzacióactual Lleida
Map
 41° 37′ N, 0° 38′ E / 41.62°N,0.63°E / 41.62; 0.63
Dades i xifres
Altitud220 m Modifica el valor a Wikidata

Lleida fou la nova capital dels ilergets durant el període romà, quan aquesta tribu ibèrica, ja en ple declivi, va abandonar l'antiga capital, la ciutat ibèrica de Tornabous, coneguda com a Atanagrum.[1] En un primer moment Lleida va portar el nom ibèric d'Iltiŕta o Ildiŕda (en ibèric i2l1ti2ŕ3ta1), i posterirment el nom fou romanitzat com a Ilerda. La nova ciutat estava situada al Turó de la Seu Vella, a la vora del riu Sicoris (Segre).

Etimologia[modifica]

El nom ibèric era segons les fonts romanes iltiŕta (en escriptura no dual) o ildiŕda (en escriptura dual) pronunciat /illirda/. Sobre el seu significat s'han fet algunes hipòtesis. Una d'elles és la següent: el mot conté el segment inicial il(i), que en ibèric significa «ciutat» (compareu-ho amb ilturo, el nom ibèric de Mataró o Cabrera de Mar, i d'altres, com *iliberi, avui Elna al Rosselló). El segon segment, tir o dir segurament significa «llop». Aquesta hipòtesi es basa en dos fets. Primer, que el símbol dels ilergets era un llop. I, segon, que la ciutat ibèrica d'Iltiraca, a Andalusia, també tenia un llop com a símbol. Per tant, il-tir podia significar «ciutat del llop». Una segmentació alternativa considera iltiŕ com a «ciutat» amb un sufix que li donaria el significat de «ciutat fortificada».

Història[modifica]

En temps dels romans fou elegida pels llegats de Pompeu, Luci Afrani i Petreius com a base per la seua defensa d'Hispània el 49 aC; els llegats tenien cinc legions a Ilerda.

Ilerda fou assetjada per Juli Cèsar, que va narrar el setge personalment. La seva narració és un document rellevant de la història militar, la batalla d'Ilerda, quan la ciutat es va rendir; Afrani i Petreius van quedar lliures per la generositat de Cèsar, i no van fer després honor a la seua paraula.[2] Sota l'imperi fou primer ciutat i després municipi, arribant a fabricar moneda.[3] D'un pont romà sobre el Segre encara es conserven els fonaments.

Referències[modifica]

  1. Sàez, Anna. Ilergets, els enigmes dels ibers a la Plana de Lleida. Museu d'Arqueologia de Catalunya, gener 2018. ISBN 978-84-393-9642-0. 
  2. Delbruck, Hans. Warfare in antiquity (en anglès). Volum 1. U of Nebraska Press, 1990, p. 518. ISBN 080329199X. 
  3. Fear, A. T.. Rome and Baetica: Urbanization in Southern Spain c.50 BC-AD 150 (en anglès). Clarendon Press, 1996, p. 52. ISBN 0191591645. 

Vegeu també[modifica]