Illa d'Ellef Ringnes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaIlla d'Ellef Ringnes
Ellef Ringnes Island (en)
Île Ellef Ringnes (fr) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

EpònimEllef Ringnes Modifica el valor a Wikidata
Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 78° 30′ N, 102° 00′ O / 78.5°N,102°O / 78.5; -102
EstatCanadà
TerritoriNunavut Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població0 Modifica el valor a Wikidata (0 hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície11.295 km² Modifica el valor a Wikidata
Mesura110 (amplada) × 218 (longitud) km
Banyat peroceà Àrtic Modifica el valor a Wikidata
Altitud260 m Modifica el valor a Wikidata

L'illa d'Ellef Ringnes (en anglès Ellef Ringnes Island) és una de les integrants del grup de les Sverdrup, a les illes de la Reina Elisabet, dins l'Arxipèlag Àrtic Canadenc. Pertany al territori de Nunavut.

Geografia[modifica]

L'illa s'estén entre les illes d'Amund Ringnes a l'est, de la qual el separa l'estret de Hassel, i Borden a l'oest i té una extensió d'11.295 km², cosa que la converteix en la 69a illa més gran del món i la setzena del Canadà. A la costa oest de l'illa s'aixeca l'estació meteorològica d'Isachsen, que estigué habitada fins a la seva automatització l'any 1989. La màxima altitud és de 260 m.

Història[modifica]

L'illa fou batejada així per Otto Sverdrup en memòria del cerveser d'Oslo Ellef Ringnes, un dels patrocinadors de la seva expedició. El 1902 Noruega en va reclamar la sobirania, si bé el 1930 va renunciar-hi a favor del Canadà.

Pol Nord Magnètic[modifica]

Ellef Ringnes fou l'última massa terrestre en ser visitada per l'errant Pol nord magnètic. L'abril i el maig de 1994, Larry Newitt, de la Comissió Geològica del Canadà, i Charles Barton, de l'Organització Australiana de Recerca Geològica, van dur a terme una investigació per determinar la posició mitjana del Pol Nord magnètic d'aleshores. Van establir un observatori magnètic temporal a l'illa de Lougheed, propera al que creien la posició del pol. Van determinar que la posició mitjana del Pol Nord magnètic el 1994 se situava a la península de Noice, al sud-oest de l'illa d'Ellef Ringnes, a 78,3° N 104,0° O. El pol es va desplaçar de l'illa aquell mateix any i actualment es troba a uns 400 km al NNO.[1]

Referències[modifica]

  1. «Geomagnetism. North Magnetic Pole» (en anglès). Natural Resources Canada. Arxivat de l'original el 14 de maig 2011. [Consulta: 7 gener 2011].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Illa d'Ellef Ringnes