Illa de Mull

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaIlla de Mull
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 56° 27′ N, 6° 00′ O / 56.45°N,6°O / 56.45; -6
EstatRegne Unit
PaísEscòcia
ConsellConsell d'Argyll and Bute Modifica el valor a Wikidata
CapitalTobermory (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població2.800 (2011) Modifica el valor a Wikidata (3,16 hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície886 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat perFiord de Lorn Modifica el valor a Wikidata
Punt més altBen More (en) Tradueix (966 m) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari

Paisatge típic de l'illa durant la primavera

L'illa de Mull (anomenada Mull en anglès i català, Muile en gaèlic escocès) és una illa del nord-oest d'Escòcia que pertany al Argyll & Bute Council. La localitat més important de l'illa és Tobermory. En total, hi viuen unes 3.500 persones a l'illa.

Tota l'illa és fruit de l'erosió continuada dels últims 30 milions d'anys. Per la qual cosa, és formada essencialment per basalt.

Història[modifica]

Per les puntes de llances trobades a les illes, es creu que els primers homes a habitar l'illa s'hi van assentar l'any 6000 aC. Durant les edats de pedra i bronze, trobant-se nombrosos jaciments.[1] Posteriorment es construïren els castells de Aros, Ardtornish, Calgary, Duart, Dunstaffnage, Dunoliie, Glengorm, Mingary, Moy i Torosay (amb jardí).

Durant el segle xiv l'illa de Mull formà part de la Senyoria de les Illes. Després de la caiguda de la senyoria, l'any 1493, el clan Maclean prengué el control de l'illa, el qual, l'any 1681, seria substituït pel clan Campbell. Durant els segles xviii i xix, temps durant el qual durà el procés històric anomenat Highland Clearances, en nombre d'habitants de l'illa caigué de 10.000 a 4.000.

Actualment Mull és una illa turística i un punt d'aturada important pels nombrosos peregrins que, passant per Mull, viatgen cap a Iona. L'illa es pot visitar amb els abundants autobusos turístics que passen per les carreteres d'un carril de l'illa.

Es pot arribar a Mull pels ferris d'Oban, Lochaline i Ardnamurchan. Des de Mull hi surten els ferris per anar cap a Iona o Staffa.

Personalitats nascudes a l'illa[modifica]

Referències[modifica]

  1. Ruggles, Clive L. N.. Astronomy in Prehistoric Britain and Ireland (en anglès). Yale University Press, 1999, p. 113-123. ISBN 0300078145. 

Bibliografia[modifica]

  • de Watteville A.: The isle of Mull 1994

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Illa de Mull