Ilyas Khoja

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Ilyas Khodja)
Infotaula de personaIlyas Khoja
Biografia
Naixementsegle XIV Modifica el valor a Wikidata
Mort1368 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Mogolistan Modifica el valor a Wikidata
Kan
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaGengiskhànides i Chaghatayid dynasty (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareTughluq Timur Modifica el valor a Wikidata
GermansKhidr Khoja Modifica el valor a Wikidata

Ilyas Khoja (+ 1368) fou kan de Transoxiana o Txagatai occidental (1363) i kan de Mogolistan del 1363 al 1368. Era fill de Tughluq Timur i per tant net d'Esen Buka I.

El 1362 Tughluq Timur, en tornar a Mogolistan va deixar com a virrei del Kanat de Txagatai occidental al seu fill Ilyas Khoja però a la sortida del pare, diversos amirs es van revoltar dirigits per Amir Husayn dels karaunes i Amir Timur (Tamerlà) dels barles. Enfrontats als mongols i les tribus locals lleials, els rebels van aconseguir la victòria. Llavors va morir Tughluq Timur i Ilyas Khoja va decidir marxar a Mogolistan on estava cridat a exercir com a kan.

El 1365 Ilyas Khoja va tornar a Transoxiana i el maig va derrotar a Amir Husayn i a Amir Timur (que per segona vegada va perdre la direcció dels barles, encara que breument) però quan va arribar a les portes de Samarcanda els habitants li van refusar l'entrada i el setge que va seguir fou desastrós: una plaga entre els cavalls va privar als mongols del seu poder i es van veure forçats a retirar-se de Transoxiana una altra vegada.

Ilyas Khoja va morir el 1368. El amir dels dughlat, Qamar al-Din, que probablement havia estat el causant de la mort del kan, va usurpar el títol de kan tot i no ser genguiskhànida. La major part de la família del kan fou assassinada però el seu germà Khizr Khoja (Khidr Khoja) es va poder salvar i el 1389 va retornar al Mogolistan i finalment va assolir el poder restaurant la dinastia txagataïda.

Referències[modifica]

  • René Grousset, The Empire of the Steppes: a History of Central Asia. Trans. Naomi Walford. Rutgers University Press, 1970. ISBN 0813513049.
  • Mirza Muhammad Haidar, The Tarikh-i-Rashidi: A History of the Moghuls of Central Asia.Traduit per Edward Denison Ross. ISBN 81-86787-02-X