Indipendèntzia Repùbrica de Sardigna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióIndipendèntzia Repùbrica de Sardigna
Dades
Nom curtiRS Modifica el valor a Wikidata
TipusPartit polític sard
Ideologia políticaNacionalisme sard, independentisme
Alineació políticaesquerra Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2002
Governança corporativa
Seu
PresidènciaGavino Sale
Part deL'Altra Europa amb Tsipras Modifica el valor a Wikidata

Lloc webiRSonline.net
Facebook: repubricadesardigna Twitter (X): iRS_official Youtube: UCQEYiYEoj_ryTXlBXigodnQ Modifica el valor a Wikidata

Indipendentzia Repubrica de Sardigna (Independència República de Sardenya en sard), també conegut com a iRS, és un partit polític que reclama pacíficament la independència de l'illa de Sardenya, actualment regió autònoma de l'estat italià. El seu líder és Gavino Sale

Es va fundar el 2002 pels principals promotors del projecte en línia anomenat "Su Cuncordu", punt de trobada virtual dels sards.

El moviment sosté la necessitat d'instituir una República nacional sarda posant l'accent en la diferència de la nació sarda de la italiana i considerant el territori de l'illa com un territori que ha de ser governat per institucions sobiranes sardes.

Es presentà per primer cop a les eleccions regionals de Sardenya de 2004, el canditat Gavino Sale va treure 18.638 vots (1,9%) mentre que el partit va obtenir 5.672 vots (0,5%) i cap escó. El 2006 va fer campanya "Pro sa Natzionale Sarda" durant la Copa del Món de Futbol de 2006. A les eleccions legislatives italianes de 2006 va obtenir 11.648 vots. A les eleccions regionals de Sardenya de 2009, el canditat Gavino Sale va treure 29.640 vots (3,1%) mentre que el partit va obtenir 16.868 vots (2,1%) i cap escó. Els seus millors resultats els va obtenir a la província d'Oristany (4,2%) i a la província de Sàsser (3,3%).

Enllaços externs[modifica]