Infermeria

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Portal

Portal: Ciències de la salut

Infermeria

La Infermeria és la professió del camp de les ciències de la salut i la titulació universitària de la persona que es dedica a la cura dels individus, la família i la comunitat en totes les etapes del cicle vital i en els seus processos de desenvolupament. En temps premoderns, les monges i els militars donaven serveis d'infermeria. Aquestes arrels religioses i militars encara es mantenen avui. Per exemple, al Regne Unit, les supervisores d'infermeria són anomenades "sisters", i en alemany, "infermera" és "Krankenschwester" (lit. germana de les malalties). Florence Nightingale és vista com la fundadora de l'ofici d'infermeria modern, ja que va fer modificacions en les cures que es feien als ferits en la guerra de Crimea. Canvis com rentar la roba, donar menjar suficient i mantenir la higiene de les sales van modificar radicalment les expectatives de vida dels pacients.

De totes maneres, algunes veus crítiques consideren que, per guanyar-se la simpatia dels cirurgians militars, va decidir portar a Crimea dones d'escassa cultura i que obeïen fidelment els metges, sense criteri propi, i que encara avui dia queden reminiscències d'aquesta manera d'actuar.

És una professió altament feminitzada, amb un 85% de dones, tot i que, en alguns serveis especials, el percentatge d'homes és més gran.

La infermeria va prosperar en resposta a la I i la II Guerra Mundial. Nova Zelanda va ser el primer país que va regular l'ofici en l'àmbit nacional, amb l'adopció de l'Acta de Registre d'Infermeres, el 12 de setembre de 1901.

Missió de la infermeria[modifica | modifica el codi]

Els serveis d'infermeria tenen com a missió prestar atenció de salut als individus, les famílies i les comunitats en totes les etapes del cicle vital i en els seus processos de desenvolupament. Les intervencions d'infermeria estan basades en principis científics, humanístics i ètics, fonamentats en el respecte a la vida i a la dignitat humana.

L'infermer generalista[modifica | modifica el codi]

L'infermer generalista, amb independència de la seua especialització, és el professional legalment habilitat, responsable dels seus actes professionals d'infermer, que ha adquirit els coneixements i aptituds suficients sobre el ser humà, els seus òrgans, les seues funcions biopsicosocials en estat de benestar i de malaltia, el mètode científic aplicable i les seues formes de mesurar-lo, valorar-lo i avaluar els fets científicament provats, així com l'anàlisi dels resultats obtinguts, auxiliant-se per a això dels mitjans i recursos clínics i tecnològics adequats, amb vista a detectar les necessitats, desequilibris i alteracions del ser humà, referit a la prevenció de la malaltia, la recuperació de la salut i la seua rehabilitació, reinserció social i/o ajuda a una mort digna.

La professió d'infermera engloba quatre esferes de treball:

  • Assistència (la més coneguda)
  • Educació
  • Gestió
  • Investigació

És una professió amb àmbits d'actuació molt amplis, des d'atenció primària fins a hospitals, residències, sociosanitaris, escoles, ambulàncies, centres de treball o presons. Actualment, aquesta professió està immersa en un canvi molt important. La introducció d'especialitats i l'accés al grau (antigament llicenciatura) i als estudis de màster i doctorat modifiquen radicalment la professió.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]