Infrasò

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un infrasò és una ona acústica o sonora en què la freqüència està per sota de l'espectre auditiu de l'oïda humana (aproximadament 20 Hz).

Els infrasons són utilitzats per animals grans com l'elefant per comunicar-se a llargues distàncies (sons de 100 dB SPL [Nivell de Pressió de So] a uns pocs quilòmetres a la rodona) sense cap problema. La clau perquè aquests animals puguin sentir a aquestes distàncies és la separació de les seves orelles, ja que aquesta és directament proporcional a la freqüència d'ona que poden captar (a diferència dels animals amb caps petits). Recentment, s'ha demostrat que els elefants registren el infrasons i no només amb les orelles, sinó també al sentir les vibracions produïdes per ells mateixos mitjançant les seves potes, ja que les seves ungles actuen com a sensors conductors de sons de baixa freqüència.

Els desastres naturals com erupcions volcàniques, terratrèmols i tornados produeixen sons d'una intensitat comparable amb el so que fa una bomba atòmica en la seva explosió, amb la diferència que a l'estar per sota dels 20 Hz són inaudibles a cau d'orella humà; el que ha permès iniciar investigacions vulcanològica i meteorològiques, per evitar futurs desastres.

La principal aplicació dels infrasons és la detecció d'objectes. Això es fa a causa de l'escassa absorció d'aquestes ones en el medi, a diferència dels ultrasons. Per exemple una ona plana de 10 Hz s'absorbeix quatre vegades menys que una ona de 1000 Hz a l'aigua. L'inconvenient és que els objectes a detectar han de ser prou grans, ja que, a aquestes freqüències, la longitud de l'ona és molt gran la qual cosa limita el mínim diàmetre de l'objecte. Com a exemple direm que un infrasò de 10 Hz té una longitud d'ona de 34 m en l'aire, després els objectes a detectar han de tenir una mida de l'ordre de 20 m en l'aire i 100 m en l'aigua.

Per la seva part, depredadors com els tigres utilitzarien aquestes freqüències presents en els seus rugits com a complement de les seves tàctiques de caça, no per ubicar les seves possibles preses sinó per l'efecte paralitzant que pot arribar a tenir el infrasons.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Infrasò Modifica l'enllaç a Wikidata