Institució Cultural del CIC

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióInstitució Cultural del CIC
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtICCIC Modifica el valor a Wikidata
Tipusfundació
institució educativa Modifica el valor a Wikidata
Objectiusensenyament i cultura Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicafundació Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1952
FundadorMaria Rosa Farré i Escofet Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaJoaquim Triadú i Vila-Abadal Modifica el valor a Wikidata
Gerent/directorCarles Duarte i Montserrat Modifica el valor a Wikidata
Entitat matriuCentre d’Influència Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Altres
Premis

Lloc webthaubarcelona.org Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

La Institució Cultural del Centre d'Influència Catòlica (ICCIC) és una institució privada d'ensenyament.[1] El seu actual director és Carles Duarte i Montserrat.

Història[modifica]

Sorgit del Centre d'Influència Catòlica Femenina (CICF), va ser fundada a Sant Gervasi de Cassoles l'any 1952 per la pedagoga Maria Rosa Farré i Escofet, amb l'objectiu d'introduir la dona en els corrents culturals d'aquells anys i engegar projectes relacionats amb la seva promoció cultural i religiosa. Durant els anys de la dictadura franquista, la ICCIC i la seva associació mare CICF van realitzar una tasca de conservació i difusió de la cultura catalana tot formant part d'un ampli moviment de resistència cultural. Va ser la primera escola de formació de professores de català[2] i s'hi van organitzar els primers concerts del que esdevindria la Nova Cançó amb el grup Els Setze Jutges.[3]

La Institució Cultural del CIC ha estat distingida amb la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya. També van rebre aquesta distinció la que fou la seva fundadora i directora Maria Rosa Farré i el seu director pedagògic Joan Triadú.[4]

Entre els seus múltiples alumnes, s'hi compten entre molts altres Max Cahner i Garcia[5] i Manel Armengol.

Organització[modifica]

El ICCIC reuneix diferents instituts:

  • les escoles Thau Barcelona i Thau Sant Cugat que ofereixen els dos nivells d'educació obligatòria.[6][7] L'escola Thau de Sant Cugat va ser entre els trenta centres escollits per arrencar el projecte Escola Nova 21.[8]
  • CIC escola de batxillerats especialitzada en el batxillerat que ofereix batxillerat d'Arts, d'Humanitats i Ciències Socials i Ciències i Tecnologia. S'ofereix també el Batxibac: una doble titulació del batxillerat català i el baccalauréat francès.
  • Escola CIC-ELISAVA amb cicles formatius de grau mitjà i superior a la branca d'Activitats Esportives i a la d'Arts Plàstiques i Disseny i la titulació oficial de Tècnics Esportius de Futbol o Bàsquet.
  • CIC Escola d'Idiomes a Barcelona, Sant Cugat i Mataró, on s'ensenya l'anglès, el francès i l'alemany.
  • Virtèlia Escola de Música que va integrar el grup CIC des de l'any 1995. Compta amb el reconeixement del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya com a centre educatiu privat de música i a més, ha estat reconeguda com a centre examinador del Trinity College de Londres.
  • El 2010 es va obrir un nou centre educatiu a Gràcia on es donen cursos de llengües. S'hi van també centralitzar els serveis administratius del grup.[9]

Referències[modifica]

  1. Alós, Ernest «Mor Joan Triadú, resistent de la cultura catalana». El Periódico, 01-10-2010.
  2. «Institució Cultural del CIC». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. Bulet, Elena «El CIC, un referent de la cultura i l'educació catalana». El Jardí de Sant Gervasi, 15-10-2015. Arxivat de l'original el 2017-11-09 [Consulta: 14 juny 2017]. Arxivat 2017-11-09 a Wayback Machine.
  4. «La Generalitat homenatja l'escriptor i pedagog Joan Triadú amb una exposició al Palau Robert». Sala de premsa. Generalitat de Catalunya. Arxivat de l'original el 2017-11-09. [Consulta: 14 juny 2017].
  5. Servir Catalunya: homenatge als 70 anys de Max Cahner. L'Abadia de Montserrat, 2007, p. 230 (Volum 371 de Biblioteca Serra d'or). ISBN 9788484159094. 
  6. «Alumnes del Thau guanyen un Premi Ciutat de Sant Cugat amb un projecte d'una manta per als refugiats». cugat.cat, 06-03-2017.
  7. Acázar, Marta «La Escola Thau cumple medio siglo de educación humanista» (en castellà). El Periódico, 18-03-2014.
  8. «L'escola Thau de Sant Cugat, entre els 30 centres escollits per arrencar el projecte Escola Nova 21». www.cugat.cat.
  9. «La Institució Cultural del CIC se establece en Gràcia» (en castellà). El Periódico, 26-07-2010.

Enllaços externs[modifica]