Institut Amatller d'Art Hispànic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióInstitut Amatller d'Art Hispànic
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusfundació Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicafundació Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1941
FundadorJosep Gudiol Ricart Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

Lloc webamatller.org… Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

L'Institut Amatller d'Art Hispànic és una institució privada fundada a Barcelona el 1941 per Josep Gudiol Ricart, situada a la Casa Amatller, obra modernista de Josep Puig i Cadafalch. Va ser possible pel mecenatge de Teresa Amatller i Cros, filla del gran industrial xocolater i fotògraf Antoni Amatller i Costa, que no sols cedí la seva casa sinó que posà els recursos econòmics per engegar el projecte.

La col·lecció Amatller compta, a més, amb uns 400 objectes (vidres, peces arqueològiques de l'època romana, pintures i escultures medievals i barroques (entre les quals, algunes de Bartolomé Bermejo), mobiliari, exemplars d'indumentària litúrgica, tapissos i pintures de Ramon Casas i Lluís Graner, entre d'altres.

L'Institut ha editat obres importants per a l'art català i per a l'art hispànic en general i és punt de trobada d'historiadors de l'art especialitzats en art hispànic d'arreu del món. Des d'allà es va planejar i preparar la important col·lecció "Ars Hispaniae" i la participació catalana en el Congrés Internacional d'Història de l'Art del 1973.

Mort el seu fundador, actualment és dirigit per Santiago Alcolea Blanch, que hi ha introduït les tècniques digitals i col·labora intensament amb la Generalitat de Catalunya en l'Inventari dels Béns de l'Església Catòlica catalana. El patronat que governa la fundació està presidit per l'historiador de l'art Francesc Fontbona, que succeí a Montserrat Blanch, vídua de l'anterior president Santiago Alcolea i Gil, historiador català i Creu de Sant Jordi 2006.

S'hi organitzen exposicions d'art i cursos i conferències sobre temes artístics.

Biblioteca i fototeca[modifica]

Els recursos documentals de l'IAAH són d'una gran riquesa. Manté una gran fototeca especialitzada en art hispànic, amb prop de 350.000 unitats que il·lustren i inventarien les obres d'art (moltes de les fotografies són de gran valor, ja que, en haver-se fet a començament del segle xx, mostren obres d'art desaparegudes o les mostren tal com eren abans d'haver-se restaurat, mutilat, etc.). A més dels clixés d'Amatller, hi ha els d'Adolf i Pelai Mas (fundadors de l'Arxiu Mas, especialitzat en la fotografia d'art), els de Josep Gudiol i molts altres fons que s'han anat afegint. La seva consulta és imprescindible per a l'investigador en la història de l'art.

A més, hi ha una biblioteca especialitzada en la mateixa temàtica, amb 26.000 volums, a disposició dels estudiants i estudiosos que necessitin consultar-les.

Enllaços externs[modifica]