Institut Català de Finances

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 15:38, 22 juny 2016 amb l'última edició de Paucabot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'organitzacióInstitut Català de Finances
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusorganització Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1985
Governança corporativa
Seu
Propietat deGeneralitat de Catalunya (100%). Modifica el valor a Wikidata

Lloc webicf.cat Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): icfcat LinkedIn: institut-catala-de-finances Youtube: UC9Xj_siQHIHXuPmcl1LppMA Modifica el valor a Wikidata

L'Institut Català de Finances (ICF), fundat el 1985, és una entitat financera pública. L'accionista únic de l'Entitat és la Generalitat de Catalunya. L’objectiu principal de l’ICF és impulsar el creixement de l'economia catalana, facilitant l’accés al finançament al teixit empresarial, com a complement del sector financer privat. L’ICF finança projectes empresarials mitjançant préstecs, avals i la inversió en capital risc, entre d'altres. Per dur a terme la seva activitat, l’ICF es finança als mercats nacionals i internacionals.

El màxim òrgan de decisió de l’Entitat és la Junta de Govern. Actualment el Conseller Delegat és Josep-Ramon Sanromà Celma, la directora general de Finançament Empresarial és Anna Àlvarez Santiago, el director general de Negoci Corporatiu i Capital Risc és Joan Carles Rovira Garcia i el director general de Finances i Control és Christophe Canler. S'espera que es converteixi en el primer banc públic català el 2015.[1]

Durant el 2014 va donar un crèdit total de 3.303,9 milions d'euros, un 18% més que el 2013. Més concretament va atorgar 718,3M€ al sector públic i 2.585,6M€ a empreses del sector privat, amb uns resultats anuals de 7,9 milions d'euros de benefici.[2]

Funcions

El principal objectiu de l’entitat és impulsar i facilitar l’accés al finançament al teixit empresarial amb seu a Catalunya, principalment pimes, actuant com a complement del sector financer privat. L’ICF finança projectes empresarials mitjançant préstecs, avals i la inversió en capital risc, entre d'altres.

  • Préstecs per a empreses: préstecs per a finançar projectes d’inversió i/o circulant
  • Préstecs per a accionistes: préstecs per a ampliar el capital de les empreses amb l’objectiu de reforçar-ne l’estructura financera i millorar-ne la solvència.
  • Avals: aportació de garanties davant les entitats financeres per facilitar l’accés al crèdit a les empreses.
  • Capital risc i préstecs participatius: impuls, gestió i participació en instruments de capital risc com a via de finançament estratègic i de suport al creixement de l’empresa. També inclou la gestió de préstecs, en règim de co-inversió amb Business Angels.

Societats filials i participades

L’ICF, a nivell de Grup, inclou dues societats filials: IFEM (Instruments Financers per a Empreses Innovadores) i ICF Capital. 

  • IFEM gestiona fons europeus adreçats al finançament d’empreses de nova creació i/o en fases inicials.
  • ICF Capital, Societat Gestora d’Entitats de Capital Risc, gestiona, impulsa i assessora fons o societats de capital risc, públiques i/o privades, que aportin capital a empreses catalanes.

A banda d’aquestes dues societats filials 100% ICF, l’Institut participa (juntament amb altres entitats financeres i sectors empresarials) en el capital d’Avalis de Catalunya, SGR. Avalis és la societat de garantia recíproca de capital mixt (publicoprivat) promoguda per la Generalitat l’any 2003 que facilita l’accés al crèdit de les pimes i autònoms mitjançant la concessió d’avals financers, tècnics i econòmics.

Referències

  1. Freixa, Elena «L'ICF funcionarà com el banc públic català el 2015». Diari Ara, 474/2014 [Consulta: 7 abril 2014].
  2. B.BADRINAS, L'ICF augmenta els crèdits un 18% durant el 2014, El Punt Avui, 10 d'abril de 2015. pàgina 19

Enllaços externs