Institut d'Estudis del Baix Cinca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióInstitut d'Estudis del Baix Cinca

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtIEBC-IEA Modifica el valor a Wikidata
Tipusinstitut Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballBaix Cinca Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació23 setembre 1989
Activitat
ÀmbitBaix Cinca Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Part deInstituto de Estudios Altoaragoneses
Iniciativa Cultural de la Franja Modifica el valor a Wikidata

Lloc webiebc.cat Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

L'Institut d'Estudis del Baix Cinca (IEBC) és un organisme creat el 1989, a partir de l'Institut d'Estudis de Fraga, amb seu a Fraga com a filial i depenent de l'Instituto de Estudios Altoaragoneses a la comarca del Baix Cinca.[1]

El 26 de juliol de 1985 es va crear l'associació «Afraga-Institut d'Estudis Fragatins», de la qual va derivar el 23 de setembre de 1989 el Institut d'Estudis del Baix Cinca, com a organisme de l'Institut d'Estudis Altoaragonesos, encara que de funcionament autònom.[1][2] Fins 2004 el seu president va ser Josep Galan i Castany; en 2011 la seva presidenta era Susanna Barquín.[2]

Les finalitats de l'Institut són l'estudi, la promoció i la defensa del patrimoni cultural, històric i lingüístic de la comarca del Baix Cinca i sobretot de la seva llengua pròpia, un dialecte del català. Amb aquesta fi, l'Institut organitza cursos de català per a adults, mostres i exposicions, i realitza campanyes de normalització de l'ús de la llengua, col·laborant amb altres institucions similars de la Franja de Ponent, com Iniciativa Cultural de la Franja, i les altres àrees de llengua catalana. També ofereix un servei de traducció. Alhora reclama el reconeixement oficial del català com a llengua pròpia a una part d'Aragó a l'Estatut d'Autonomia d'Aragó i l'aprovació d'una Llei de Normalització Lingüistica.

També recolza els estudis de tota classe sobre la comarca, publica les col·leccions «La Sitja» y «Gallica Flavia», a més de l'anuari Anuari Cinga i col·labora en la publicació de la col·lecció «La Gabella», els «Quaderns de la Glera», «Quaderns de les Cadolles» i la revista Temps de Franja.[2][1]

A més, l'IEBC entrega anualment el premi «Josep Galan» «a la normalització lingüística».[2][3] També entrega les beques «Amanda Llebot», convocades anualment per promocionar l'estudi i la investigació sobre el Baix Cinca, en dues modalitats, general i per a escolars.[4] També manté bones relacions amb altres institucions semblants d'arreu dels Països Catalans.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Institut d'Estudis del Baix Cinca». Gran Enciclopedia Aragonesa. Saragossa: DiCom Medios SL, sota llicència Creative Commons.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «L'Institut d'Estudis del Baix Cinca - IEA». Institut d'Estudis del Baix Cinca. Arxivat de l'original el 2012-02-08. [Consulta: 13 desembre].
  3. «El Institut d'Estudis del Baix Cinca entrega los premios Josep Galán». La Voz del Bajo Cinca, 26 de novembre de 2009. [Consulta: 13 desembre].
  4. «Activitats. Beques». Institut d'Estudis del Baix Cinca. Arxivat de l'original el 2012-02-08. [Consulta: 13 desembre].

Enllaços externs[modifica]