Institut d'Estudis Eivissencs

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 22:33, 6 ago 2016 amb l'última edició de JoRobot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'organitzacióInstitut d'Estudis Eivissencs
Dades
Tipusinstitut
societat científica Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1949 (1949)
FundadorAjuntament d'Eivissa Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Altres
Premis

Lloc webestudiseivissencs.cat Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

L'Institut d'Estudis Eivissencs (IEE) és un institut d'estudis locals fundat el 1949 i integrat dins el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Es va fundar al despatx de l'aleshores alcalde d'Eivissa, Cèsar Puget Riquer, qui reuní la comissió gestora formada per Josep i Antoni Costa Ramon, Enric Fajarnés Cardona, Alexandre Llobet Ferrer, Isidor Macabich Llobet, José María Mañá de Angulo, Narcís Puget, Jeroni Roig Binimelis, José Sáez Martínez, Manuel Sorà Bonet, Bartomeu Tur Guasch, Josep Tur Riera, Manuel Verdera Ferrer, Marià Villangómez Llobet i Josep Zornoza Bernabeu.[1]

Fins al final dels anys seixanta va tenir escassa incidència pública i edità la revista Ibiza i les obres d'historiadors i erudits eivissencs com Isidor Macabich i Llobet, Enric Fajarnés Cardona i Antoni Costa Ramon. En començar els anys setanta, un grup de joves eivissencs, entre ells Isidor Marí i Mayans i Josep Marí i Marí, influïts per l'Obra Cultural Balear, aconseguiren de l'ajuntament d'Eivissa i dels anteriors directius que en fessin el traspàs de funcions, i l'objectiu prioritari fou la conservació del patrimoni d'Eivissa i Formentera. El 1972 publicaren els primers texts en català, Endevinetes i Curs d'iniciació a la llengua. Des d'aleshores ha publicat molts llibres i ha dut a terme moltes activitats de dinamització de la cultura catalana a les Illes Pitiüses, entre elles la recepció a les illes de TV3.

Actualment, l'IEE és membre de la Coordinadora de Centres d'Estudis Locals de Parla Catalana, de la Confederació Espanyola de Centres d'Estudis Locals i entitat adscrita a l'Institut d'Estudis Catalans. Ha rebut el premi Savina del Grup d'Estudis de la Naturalesa de 1989, la Creu de Sant Jordi de 1992 i el premi Francesc de Borja Moll de l'Obra Cultural Balear el 1990.

Des de gener de 2008, l'Institut d'Estudis Eivissencs és Entitat d'Utilitat Pública pel Ministeri de Cultura.

Referències

  1. «Arxius, publicacions i museus etnològics». Web. Generalitat de Catalunya, 2012. [Consulta: Juliol 2013].

Enllaços externs