Invisibilitat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La invisibilitat és la qualitat d'un cos físic de no ser vist en condicions de llum normals per a un observador. Encara que més simple, generalment es tracta de la capacitat dels cossos físics que suposadament haurien de ser visibles i que no es poden veure. És l'antítesi d'allò que és visible. Fins a principis del segle XXI aquesta qualitat només era possible a la natura i es donava en alguns gasos i objectes o éssers que per la seua mida, l'ull humà no era capaç de veure sense ajuda d'unes lents o altra tecnologia dissenyada per a aquest menester.

Els científics tenen diverses teories al respecte de la possibilitat d'haver descobert la manera d'alterar l'efecte de la llum damunt d'un cos físic visible per aconseguir l'efecte d'invisibilitat de forma artificial gràcies a teles compostes per estructures electròniques nanomètriques. Aquestes teories estan especialment defensades pels científics japonesos que treballen amb les investigacions del professor Susumu Tachi, desenvolupades a la Universitat de Tokyo, a les instal·lacions o laboratoris Tachi.[1]

Conceptualment com a mínim eixes peces són en realitat emissors/receptors de vídeo i allò que fan és projectar al front allò que hi ha darrere d'elles, creant així una il·lusió d'invisibilitat.

Per a entendre'ns, si ens posem davant d'un arbre, projectarà la imatge d'eixe arbre al nostre cos, a mida real i amb tots els objectes que l'envolten, això dona tot un nou significat a la paraula "camuflatge".

La consecució d'aquest fet té importants aplicacions a la indústria de l'espionatge i la guerra. Encara que també podria ser utilitzat per a una millor observació d'espècies animals en el seu medi natural i millorar l'estètica i la il·luminació d'alguns llocs on les edificacions han creat un paisatge poc acollidor per a l'ésser humà.

La invisibilitat ha sigut tractada a nombroses ocasions per escriptors i cineastes de ficció ja siga científica o màgica, quasi sempre plantejant el risc que suposa que aquest do caiguera en mans equivocades.

Invisibilitat a la ficció[modifica | modifica el codi]

A continuació es llisten exemples famosos de personatges de la literatura i el cinema:

  • L'heroi Perseu anant equipat amb una capa d'invisibilitat per a matar Medusa.
  • La pel·lícula Hollow Man o l'home sense ombra, amb l'actor Kevin Bacon on s'experimenta amb la invisibilitat de forma química. Parlant dels problemes que podria introduir un llarg període d'invisibilitat.
  • Frodo Saquet quan es posa l'anell màgic
  • Griffin, el protagonista de la novel·la L'home invisible de H. G. Wells
  • Violeta, l'adolescent de Els increïbles
  • Els àliens de la sèrie de Predator
  • Harry Potter en diverses pel·licules de la saga gràcies a la capa d'invisibilitat

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Article sobre les investigacions de professor Tachi