Ivan Txeparínov

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Ivan Cheparinov)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Ivan Txeparínov

Ivan Txeparínov el 2011
Naixement Иван Чепаринов
26 de novembre de 1986 (1986-11-26) (27 anys)
Assènovgrad, Bulgària
Nacionalitat Bulgària Bulgària
Ocupació Jugador d'escacs
Títol Gran Mestre (2004)
3 cops Campió de Bulgària
Notes
Màxim Elo: 2713 (gener 2008)

Ivan Txeparínov (nascut el 26 de novembre de 1986 a Assènovgrad, Bulgària), és un jugador d'escacs búlgar, que té el títol de Gran Mestre des de 2004. Ha estat tres cops Campió de Bulgària. Fins al 2007, fou el segon de Vesselín Topàlov.[1]

A la llista d'Elo de la FIDE d'octubre de 2014, hi tenia un Elo de 2681 punts, cosa que en feia el jugador número 2 (en actiu) de Bulgària,[2] i el 59è millor jugador al rànquing mundial. El seu màxim Elo va ser de 2713 punts, a la llista de gener de 2008 (posició 21 al rànquing mundial).[3]

Resultats destacats en competició[modifica | modifica el codi]

Txeparínov va guanyar el Campionat de Bulgària juvenil l'any 2000,[1] i ha estat tres cops Campió de Bulgària, els anys 2004[4] (el mateix any que va obtenir el títol de GM),[1] 2005,[5]«Historial del Campionat d'escacs de Bulgària» (en castellà). ajedrezdeataque.com. [Consulta: 22 de novembre de 2011]. i 2012. El 2005 participà en el XV Torneig de Pamplona (Categoria XVI), on hi empatà als llocs 2n-3r amb Pentala Harikrishna (el campió fou Ruslan Ponomariov).[6][7]

A finals de 2005, va participar en la Copa del món de 2005 a Khanti-Mansisk, un torneig classificatori per al cicle del Campionat del món de 2007, on hi tingué una bona actuació, eliminant Aleksei Fiódorov en primera ronda i Vasil Ivantxuk en segona, essent finalment eliminat en setzens de final per Magnus Carlsen.[8][9][10] L'octubre de 2006 va guanyar l'obert Essent a Hoogeveen[1] amb 7/9 punts.[11] El gener de 2007 ja era el 69è millor jugador mundial,[1] i el març de 2007, fou segon a l'Obert de Morelia (empatat a punts amb Vadim Milov),[12] i l'abril de 2007 guanyà el torneig Sigeman & Co a Malmö amb la mateixa puntuació (per damunt de Jan Timman, Emanuel Berg, i Tiger Hillarp-Persson).[13][14] Va empatar al primer lloc —amb sis altres jugadors— al Campionat d'Europa individual a Dresden 2007, però fou Vladislav Tkatxov qui va guanyar el desempat.[15] A la llista d'Elo de la FIDE de gener de 2008, en Txeparínov va assolir per primer cop un ràting superior als 2700—una xifra que sovint és vista com la línia que separa els jugadors d'elite de la resta de Grans Mestres. El juny de 2010, va guanyar el "IV Masters Ruy Lopez" amb una performance de 2904.[16] L'octubre de 2011 empatà als llocs 3r-15è a l'obert vinculat al 15è Circuit Cors.[17] El 2012, empatà als llocs 1r–3r amb Ivan Sokolov i Jonny Hector a la Politiken Cup a Copenhague, Dinamarca.[18] El 2014 fou segon al campionat de Bulgària, mig punt per sota del campió, Kiril Georgiev.[19]

Segon de Topalov[modifica | modifica el codi]

Fins a 2007, fou més conegut pel fet de ser el segon del Campió del món Vesselín Topàlov.[1] Segons el web de Topalov, Txeparínov fou responsable de moltes de les novetats d'obertura que en Topalov va jugar durant el seu Matx pel Campionat del món de 2006 contra Vladímir Kràmnik.[20]

L'incident de l'encaixada de mans[modifica | modifica el codi]

Durant el Torneig Corus de 2008, la partida de Txeparínov al Grup B de la vuitena ronda, contra Nigel Short fou declarada com a perduda després de la primera jugada, perquè va refusar dos cops d'encaixar les mans amb Short al començament.[21] Després que Txeparínov refusés d'encaixar mans, en Short va informar-ne l'àrbitre, el qual en aquests casos i segons les regles, havia de decretar la immediata pèrdua de la partida (en Short va indicar que l'àrbitre no estava al cas d'aquesta norma i que la hi va haver de recordar).[22] L'equip de Txeparínov va queixar-se que l'àrbitre no estava al cas d'aquesta regla perquè no existia com a tal.[23] La partida Topalov - Kràmnik del mateix torneig va començar sense encaixada de mans, tot i que en aquest cas cap jugador va 'refusar' d'encaixar, ja que cap dels dos va oferir la mà.[24] Les normes vigents de la FIDE indiquen que, "qualsevol jugador que no encaixi mans amb el rival (...) abans de començar la partida en un torneig de la FIDE o durant un matx de la FIDE (i no ho faci després d'haver-hi estat requerit per l'àrbitre) (...) perdrà immediatament la partida de què es tracti.[25]

La raó que tenia en Txeparínov per refusar de donar la mà en Short era, d'acord amb el recurs que feren ell i el seu mànager Sílvio Danaílov, que "feia algun temps, en una de les seves entrevistes, en Short va insultar-lo greument, a ell i al seu equip". També van queixar-se que l'àrbitre no va donar en Txeparínov una altra oportunitat per encaixar mans, sinó que immeditament va donar la partida per perduda.[26] Després de les seves protestes, el Comitè d'Apel·lació del torneig - format per Vladimir Kramnik, Michał Krasenkow i Judit Polgár - va revocar la decisió de donar la partida per perduda. El Comitè va decidir també que en Txeparínov s'hauria de disculpar amb Short, i que la partida s'hauria de jugar l'endemà i començar amb una encaixada de mans.[27] En Short guanyà.

L'incident de l'encaixada de mans va ser gravat en vídeo, i pujat pel lloc d'escacs Chessdom a YouTube, on fou vist 150,000 cops.[28][29]

Notes i referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 «Nota biogràfica d'Ivan Txeparínov» (en anglès). Chessgames.com. [Consulta: 22 de novembre de 2011].
  2. «"Rànquing d'escaquistes per federació: Bulgària"» (en anglès). lloc web de la FIDE. [Consulta: 25 d'octubre de 2014].
  3. Posició al rànquing mundial i evolució Elo d'Ivan Txeparínov «benoni.de» (en alemany). [Consulta: 22 de novembre de 2011].
  4. Crowther, Mark. «68th Bulgarian Championships, 2004» (en anglès). The Week In Chess 496, London Chess Center, 11 de maig de 2004. [Consulta: 22 de novembre de 2011].
  5. Crowther, Mark. «69th Bulgarian Championships, 2005» (en anglès). The Week In Chess 552, London Chess Center, 6 de juny de 2005. [Consulta: 22 de novembre de 2011].
  6. Weeks, Mark. «Torneig de Pamplona 2005, classificació final» (en anglès). The Week in Chess 582. [Consulta: 22 de novembre de 2011].
  7. «Pàgina oficial del Torneig d'escacs de Pamplona - Oberena» (en castellà). [Consulta: 22 de novembre de 2011].
  8. «Lloc web oficial de la Copa del món de 2005» (en anglès). [Consulta: 22 de novembre de 2011].
  9. Resultats de la FIDE World Cup 2005 a Informació sobre els campionats del món d'escacs al lloc web de Mark Weeks (anglès)
  10. Crowther, Mark. «FIDE World Chess Cup 2005» (en anglès). The Week in Chess 580, 19 de desembre de 2005. [Consulta: 21 de novembre de 2011].
  11. «Ranking after round 9 of Essent Toernooi 2006 - Open». essentchess.nl. [Consulta: 3 de febrer de 2008]. [Enllaç no actiu]
  12. Crowther, Mark. «II Int Open Morelia, 2007» (en anglès). TWIC núm. 642. [Consulta: 22 de novembre de 2011].
  13. «Sigeman & Co Chess Tournament 2007: Taula de creuaments i classificació final». sigeman-chess.com. [Consulta: 22 de novembre de 2011].
  14. «Entrevista amb Ivan Cheparinov» (en anglès). chessdom.com. [Consulta: 22 de novembre de 2011].
  15. «EURO 2007: Tkachiev and Kosintseva win European Championship» (en anglès). Chessbase, 15 d'abril de 2007. [Consulta: 22 de novembre de 2011].
  16. Cheparinov wins Ruy Lopez Masters with 2904 performance, Chessbase, 20 de juny de 2010 (en anglès). Consultat el dia 22 de novembre de 2011 (anglès)
  17. «15th Corsican Circuit – final Anand vs Mamedyarov on Monday». ChessBase, 31 d'octubre de 2011. [Consulta: 31 d'octubre de 2011]. (anglès)
  18. «Chess News - Cheparinov wins the Politiken Cup 2012» (en anglès). ChessBase.com, 14 d'agost de 2012. [Consulta: 29 de maig de 2013].
  19. «Kiril Georgiev and Iva Videnova national champions again» (en anglès). chessdom.com, 19 de maig de 2014. [Consulta: 26 octubre 2014].
  20. «Ivan Cheparinov» (en anglès). veselintopalov.net, 28 d'octubre de 2006. [Consulta: 30 de gener de 2008].
  21. «Corus Chess: News - Ivan Cheparinov forfeited over handshake» (en anglès). coruschess.com, 20 de gener de 2008. [Consulta: 3 de febrer de 2008].
  22. «Corus 2008: reacció de Short després de guanyar per incompareixença» (en anglès), 22 de gener de 2008. [Consulta: 26 d'abril de 2010].
  23. «Corus 2008: reaction Danailov after no-handshake incident», 20 de gener de 2008. [Consulta: 26 d'abril de 2010].
  24. «Corus 2008: R9: The Start of Topalov-Kramnik», 22 de gener de 2008. [Consulta: 26 d'abril de 2010].
  25. «Wijk R08: Cheparinov forfeits on handshake, appeals» (en anglès). Chessbase, 21 de gener de 2008. [Consulta: 2 de febrer de 2008].
  26. «Wijk R08: Cheparinov forfeits on handshake, appeals» (en anglès), 21 de gener de 2008. [Consulta: 3 de febrer de 2008].
  27. «Corus Chess: News - Decision of the Appeals Committee in the dispute between GMs Ivan Cheparinov and Nigel Short» (en anglès). coruschess.com, 20 de gener de 2008. [Consulta: 3 de febrer de 2008].
  28. «90 000+ views of the Shake hand gambit declined». Chessdom. [Consulta: 2008-02-03].
  29. «Cheparinov refuses handshake (chessdom.com)». YouTube, 2008-01-20. [Consulta: 2008-02-03].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ivan Txeparínov