Jormungand

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Jörmungandr)
Aquest article tracta sobre la serp de mar en la mitologia nòrdica, pel còmic japonès i sèrie de televisió vegeu Jormungand (manga).
Infotaula personatgeJormungand
Jǫrmungandr Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipusserp mitològica
animal mitològic nòrdic Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obraEdda prosaica Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremascle Modifica el valor a Wikidata
Causa de la mortcombat Modifica el valor a Wikidata
Família
MareAngrboda Modifica el valor a Wikidata
PareLoki Modifica el valor a Wikidata
GermansHel, Fenrir, Narfi, Váli i Sleipnir Modifica el valor a Wikidata
Altres
Part demitologia nòrdica Modifica el valor a Wikidata
EquivalentVritra Modifica el valor a Wikidata

En la mitologia escandinava Jormungand (en nòrdic antic: Jörmungandr) és el drac en forma de serp fill del déu Loki i la ‘gýgr’ (geganta) Angrboða (Angrboda).[1][2] És tan gran que pot donar la volta a tot Midgard pel fons del gran Oceà Exterior fins a mossegar-se la cua (constituint així un Ouroboros), i d'aquí ve que també se li digui Serp de Midgard.[3]

Quan va néixer, Odin va enviar els déus a cercar els tres fills d'en Loki i l'Angrboða i va llançar Jormungand a la mar on va créixer tant, que va acabar donant tota la volta a l'orbe conegut descansant sobre el fons del gran Oceà Exterior. En el Ragnarok el drac Jormungand lluitarà al costat de Loki i els seus però morirà durant la batalla final a mans del déu Thor, el qual només podrà allunyar-se nou passes del cadàver del drac serpentiforme abans de caure mort, enverinat pel baf verinós de l'alè del drac.

Estudis[modifica]

L'expedició de pesca de Thor per acabar amb Jormungand s'ha considerat com una de les semblances entre ell i el déu hindú Indra, que en la mitologia vèdica mata el drac Vritra,[4][5] i també s'ha relacionat amb un motiu baltoeslau del déu de la tempesta, lluitant contra una serp.[6] Una anàlisi alternativa de l'episodi de Preben Meulengracht Sørensen és que va ser una indiscreció juvenil per part de Thor, reexplicada per emfatitzar l'ordre i l'equilibri del cosmos, en el qual Jormungand va tenir un paper vital.[7] John Lindow fa un paral·lelisme entre la mossegada de la seva pròpia cua de Jormungand i l'enllaç de Fenrir, com a part d'un tema recurrent del monstre lligat a la mitologia nòrdica, on un enemic dels déus està lligat però destinat a alliberar-se a Ragnarök.[8]

Referències[modifica]

  1. Mark, Joshua J. «Jörmungandr» (en anglès). World History Encyclopedia, 01-09-2021. [Consulta: 22 gener 2022].
  2. Simek, Rudolf. «Jǫrmungandr». Dictionary of Northern Mythology, 1993. [Consulta: 22 gener 2022].
  3. Herbreteau, Lucie. De l'animal à la divinité : le dragon dans la littérature médiévale anglaise, entre réappropriation mythologique et création d'une nouvelle figure mythique (Tesi) (en francès). Université d'Angers, 2014-09-14, p. 79. 
  4. Turville-Petre, Gabriel. Myth and Religion of the North: The Religion of Ancient Scandinavia (en anglès). Greenwood Press, 1975, p. 104. ISBN 978-0-8371-7420-4. 
  5. Dumézil, Georges. Les dieux des Indo-Européens (en francès). Presses universitaires de France, 1952, p. 24. 
  6. Vjaceslav, Ivanov V; Toporov, Vladimir N; Karvovski, A. «Le mythe indo-européen du dieu de l'orage poursuivant le serpent: réconstruction du schéma». A: Pouillon, Jean; Maranda, Pierre (ed). Échanges et communications, II: Mélanges offerts à Claude Lévi-Strauss à l’occasion de son 60ème anniversaire (en francès). Walter de Gruyter GmbH & Co KG, 2019-04-01, p. 1180–1206. ISBN 978-3-11-169828-1. 
  7. Meulengracht Sørensen, Preben. «Þorr's Fishing Expedition (Hymiskviða)». A: Acker, Paul; Larrington, Carolyne (eds). The Poetic Edda: Essays on Old Norse Mythology (en anglès). Psychology Press, 2002, p. 132. ISBN 978-0-8153-1660-2. 
  8. Lindow, John. «Bound Monster». A: Norse mythology : a guide to the Gods, heroes, rituals, and beliefs. New York : Oxford University Press, 2002, p. 82-83. ISBN 978-0-19-515382-8. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jormungand